Руски депутат: Фейсбук е заплаха за националната сигурност на Русия

Блокирането на основани на информация от правозащитните органи публикации на руските медии във фейсбук създава заплаха за националната сигурност на Русия, смята председателят на комисията на Държавната дума за разследване на чуждестранни намеси във вътрешните работи на страната Василий Пискарев, цитиран от EA Daily.

Администрацията на фейсбук блокира новини от руските медии за задържането на украински неонацисти във Воронеж. Информацията за залавянето на привърженици на украинската неонацистка група е публикувана за първи път от ЦОС на Федералната служба за сигурност на Русия. Преработеното прессъобщение на ФСБ беше блокирано, наред с други неща, в акаунтите на EADaily, ТАСС, РБК и „Взгляд“.

Депутатът обърна специално внимание на факта, че са блокираните публикации са базирани на официалното съобщение на ФСБ.

„Подобни действия представляват заплаха за националната сигурност, тъй като не става дума за някакви спекулации на отделни журналисти или блогъри, а за официалната информация на правоприлагащите органи. По този начин фейсбук е лишил гражданите на страната ни от достъп до информация за необходимостта да бъдат подготвени за заплахите, пред които могат да се изправят“, посочва Пискарев.

Членовете на комисията, оглавявана от народния представител, подкрепят предложението на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин да се разработят законодателни решения, които допълнително ще предотвратят блокирането на материали от руските медии в социалните мрежи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия