Руски комици се обадили на Зоран Заев, излъгали го, че говори с Порошенко и Столтенберг

Македонският премиер Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че е станал жертва на антинатовски интереси, имащи за цел да попречат на евроатлантическата интеграция на страната му.

Заев направи този коментар по повод изтекъл запис на разговор между него и двама руски комици, които се представили за бившия украински президент Петро Порошенко. Министър-председателят подчерта, че разговорите са манипулирани, особено в частта, която се отнася за Македонската православна църква.

„Станах жертва на измама на добре организирана структура, която иска да извлече полза от злепоставянето на нашите евроатлантически стремежи. Това е още един опит да се нанесе директен удар върху нашия стратегически интерес, който се състои в това да завършим процеса на членство в НАТО. Става дума за добре организирана структура, която работи в интерес на трета страни", каза Зоран Заев.

В разговора с македонския премиер руските комедианти обещали от името на бившия украински лидер Порошенко посредничество при преговорите с вселенския патриарх Вартоломей за автокефалния статут на Македонската православна църква. По-рано Заев обеща да направи всичко възможно за отделянето на МПЦ от Сръбската.

Премиерът е подчертал като най-голяма опасност близостта на Сърбия с Русия и проектите на Белград за размяна на територии. Според него това може да взриви Западните Балкани.

Заев не е първата жертва на руските комици Вован /Владимир Кузнецов/ и Лексус /Алексей Столаров/. Те се прочуха в цял свят със своите разговори, в които се представят за президенти и други известни личности. Така двамата са успели да заблудят генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, френския президент Еманюел Макрон и певеца Елтън Джон.

Коментари

Задължително поле