Руското МВнР: САЩ съзнателно дестабилизират ситуацията във Венецуела

САЩ съзнателно дестабилизират ситуацията във Венецуела, провокирайки разпад на държавността и хаос в латиноамериканската страна. Това заяви на брифинг говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.

Тя припомни последователна поредица от действия, целящи дестабилизиране на ситуацията във Венецуела, включително налагане на санкции срещу финансовия, петролния, златодобивния сектор, разделянето на обществото, въоръжените сили, опитите за принудително внасяне на хуманитарна помощ, както и продължаване на саботажите или други действия, които „пряко се квалифицират като саботаж срещу енергийната система на страната".

"Всичко това е умишлена провокация на хаос, разпад на държавата, в резултат на което просто няма да има победители. Вие във Вашингтон, разбирате ли това?“, попита Захарова американските власти. „Задавахме този въпрос в контекста на други държави и се оказахме, за щастие или за съжаление, прави. В контекста на Венецуела всеки ли разбира последствията от собствените си действия?", обърна се Захарова към страните, подкрепящи САЩ по венецуелския въпрос.

Според нея САЩ са получиха карт бланш от Ниделандия за използването на остров Кюрасао като плацдарм за агресивна намеса във венецуелските дела.

Захарова посочи още, че руските войски ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“, след като американският президент Доналд Тръмп изиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна.

„Те са въвлечени в изпълнение на споразумения в сферата на военнотехническо сътрудничество“, заяви говорителят.

Коментари

Задължително поле