Руснаци се ширят във вилата на Зеленски в Италия?!

Имотът в курорта “Форте дей Марми” бил купен през 2015 г. през кипърска офшорка. Цената му била близо 4 милиона евро.

Президентът на Украйна гушнал 50 хил. евро наем само за август

Имотът в курорта “Форте дей Марми” бил купен през 2015 г. през кипърска офшорка

До миналата година управител на ООД “Сан Томазо” бил Иван Баканов, приятел от детинство на Зеленски

В последния ден на август излизащият в Ливорно вестник “Ил Тирено” трясна с едри букви на първата си страница заглавието: “Зеленски дава под наем на руснаци”. От текст под него с по-дребен шрифт ставаше ясно, че всекидневникът визира вилата на украинския президент в баровския морски курорт “Форте дей Марми”. На която семейна двойка, най-вероятно руснаци, се била радвала през целия август срещу 50 хил. евро. Имаше и голяма фотография на хубавия имот, като в горния ляв ъгъл на снимката бе вграден портрет на неговия собственик в познатата на цял свят маслено зелена фланелка.

Факсимилие от излизащия в Ливорно вестник “Ил Тирено”, който излезе на първата си страница със заглавие: “Зеленски дава под наем на руснаци”.

Дописката в “Ил Тирено” бе веднага препечатана от най-четените на Апенините новинарски сайтове, разтръбиха я радиата, а телевизиите я конкретизираха с видео репортажи. През първите дни на септември подобаващо място на новината отредиха с допълнителни информации, коментари и интервюта все още мощните печатни италиански легенди “Кориере дела сера”, “Република”, “Ла Стампа”, “Ил Джорнале”. Защото малко или много ставаше дума не само за чиста проба съмнителна далавера с много пари, но и за голям политически гаф, след като още в началото на лятото Володимир Зеленски поиска от западняците да не допускат руснаци на почивка в курортите си. Нещо повече - точно преди десетина дни, пак по негово настояване, Европейските институции започнаха да обсъждат как да спуснат непреодолими визови бариери пред обикновените жители на Руската федерация. И в края на миналата седмица чиновниците намериха желаното от Киев решение, което на практика нарочва редовите руснаци за съпричастни с военните напъни в Украйна на тяхното държавно ръководство.

Както и да е, ама разкритото явно противоречие между “реченото и стореното” от украинския президент, тоест между демонстрираната неприязън срещу обикновените жители на Федерацията и правенето на пачки с техни пари, разбуни репортерските страсти и се завихри истински медиен скандал. Съвсем естествено в него извисиха глас авторитетни пера, които жигосаха новината и като фалшива, и като злобен ход на пропагандата на Москва, но воплите им бяха бързо приземени от разтропания пратеник във “Форте дей Марми” на флорентинския вестник “Ла Национе” - Матео Барцини. Той разпространи клип, заснет покрай вилата на Зеленски, като от оградата до нейния басейн бе записал разговор на чист руски език между излежаващи се на слънце мъж, жена и деца. За капак репортерът позвъни по домофона на имота и на английски помоли да размени няколко думи с наемателите на вилата, като женски глас му отговори със силен руски акцент, че неговата няма да се получи.

В чопленето на скандала пишещото братство стигна до Клаудио Салвини - босът на фирмата за недвижими имоти “Villas Real”, която бе отдала под наем баровското местенце за лятна почивка. Той обясни пред микрофони, камери и тефтери, че не можел да каже кой е действителният собственик на вилата, нито кой е бил в нея през август срещу 50 хил. евро, но подчерта дебело, че чорбаджията є му бил забранил да я дава под наем на руснаци, беларуси и украинци. Репортери обаче се докопаха до разплащателни документи на фирмата на Клаудио Салвини и дори до гранични полицейски справки, от които стана ясно, че във вилата на Зеленски през август наистина се е говорило на руски. Няма начин след като жената от наелото я семейство е родена в бившия Съветски съюз чистокръвна рускиня, с русите си деца тя общувала само на нейния майчин език, а съпругът є естонец от Талин май бил следвал в Москва. Ех, сега всички имали швейцарски паспорти, занимавали се с бизнес в Лондон, но изглежда най-лесно им било да се разбират на руски...

Така в края на миналата седмица скандалът позаглъхна, но остана да тлее, защото междувременно медиите припомниха начина, по който е била купена и стопанисвана вилата в намиращия се на стотина километра западно от Флоренция изискан курорт. Според посредника на сделката по придобиването на имота - бизнес-консултантът от Милано Отавио Франческо Манси, той бил напазаруван през 2015 г. за 3,8 млн. евро от регистрираното от него италианско ООД за алъш-вериш с недвижими имоти, именувано “Сан Томазо”. Дружеството обаче било собственост на кипърска офшорка, сто процентов притежател на която според наличните документи пък била фамилията Зеленски. Близо четирите милиона за двуетажната къща и поляната край нея според Манси си били съвсем “чисти”, спечелени от работата на президента като актьор, той си плащал всички данъци подобаващо и т. н. Консултантът посочи още пред националната телевизия “Ла 7”, че имотът бил взет преди всичко за бизнес, тоест за правене на пари чрез отдаването му под наем, като самият украински президент може би го бил посещавал няколко пъти, но преди да стане държавен глава. Виж, половинката му Олена, тя била мярната в луксозната вила на брега на Тиренско море през миналия юни - “оттеглила се на спокойствие” или “духнала от ада”, както уточниха италианските медии в зависимост от респекта им към украинската “фърст лейди”.

Интересни са също така разкритията на италианското пишещо братство, според което до миналата година управител на ООД “Сан Томазо” и на неговата единствена собственост на Апенинте бил не кой да е, а приятелят от детинство на Володимир Зеленски - Иван Баканов. Да, същият, който след това бе дълго време шеф на разузнаването на Киев и бе отстранен от авера си в средата на юли за несправяне с поставените му задачи във войната с Русия. Но за някои репортери в Рим и Милано твърде вероятно било той да си е събрал багажа и заради незаметените от него през годините следи към имота на Зеленски от 15 помещения, 6 спални, градина и басейн, намиращ се в завладяната от руски олигарси зона “Витория Ориана” на “Форте дей Марми”, съвсем близо до вилата на ангелогласния незрящ бард Андреа Бочели. Няма начин да не се е ядосал президентът, допуснаха репортери, когато преди няколко месеца се заговори за пръв път за купената за бизнес вила и върху неговия ореол на патриот и безкомпромисен войник се появиха нездрави търгашески отенъци. Да не говорим за пръкналите се някъде през пролетта пред портала на имота протести на пацифисти, които носеха плакати с надписи от рода на “Стига оръжия за комика - войнолюбец!”

Пред портала на имота на Зеленски пацифисти протестираха с плакати с надписи от рода на “Стига оръжия за комика - войнолюбец!”

А в началото на юли, когато се появиха съобщения, че Зеленски търсел наематели за вилата си във “Форте дей Марми”, яко му се ядоса патриархът на италианската журналистика и главен редактор на десния всекидневник “Либеро” - Виторио Фелтри. В коментар той въобще не постави под въпрос кой е агресорът и кой е жертвата на конфликта в Украйна, но нарече в прав текст президента є “господин никой до вчера, който днес е по-прочут герой дори от Супермен”. Майсторът на политическия памфлет осъди също така “твърдоглавието на Зеленски да се съпротивлява за сметка на кожата на целия свой народ”, искайки нови и нови оръжия и пращайки го на сигурна гибел. “Представям си Володимир Зеленски в неговата зелена войнишка фланелка, която вероятно не сваля дори под душа, да говори по телефона с този, който го информира за поредната смъртоносна атака на Путин и веднага след това да набира номера на агента си за недвижими имоти...” - отсече Виторио Фелтри в неговия безкомпромисен стил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи