Руши Видинлиев - 100% актьор

Руши Видинлиев получи награда за най-добра мъжка роля на престижния 66-ти Международен кинофестивал в Таормина (Италия) за ролята си в “18% Сиво”. Това е поредното признание за филма на режисьора Виктор Чучков - син. Продукцията на “Чучков Брадърс” беше част от състезателната програма за независими европейски филми “Indiеuropеа” на 66-тото издание на международния кинофестивал в Таормина (Сицилия).

На закриващата церемония, която се състоя в античния театър на града преди дни, стана ясно, че Рушен Видинлиев печели наградата за най-добра мъжка роля. А мотивите на журито бяха много категорични: “За една деликатно интимна интерпретация, която придружава публиката да открие едно пътешествие на израстване и изкупление, наградата за най-добър главен актьор се дава на Рушен Видинлиев за филма “18% Сиво”, беше оценката на журито.

Руши сподели специално за фестивала: “Тази награда за мен е една прекрасна изненада и съм много благодарен. В този филм играя един мъж, който се е изгубил, който няма повече любов и който се влюбва в живота наново. Това е една тема, която в тези времена е все по-актуална и съм много доволен, че филмът ви е докоснал”.
Животът на талантливия актьор, музикант и певец е по-драматичен и интересен дори от филмите, в които участва. Може би и заради това бързо влиза в роля, бързо съпреживява персонажа си.

Ето какво написа по повод наградата нашият филмов критик Геновева Димитрова: 
“Изгря в “Цветът на хамелеона” на Емил Христов по романа “Цинкограф” на Владислав Тодоров. И бе сатанински привлекателен като изобретателния социопат Батко Стаменов в този гротесков трилър, сардонично мултиплицирал шпиономанията и тоталната безнадеждност - изящен микс от погнуса, черен хумор, жанрови намигвания и фантастично изигран. И преди, и след него, Руши се снима в чужди филми, които не съм гледала.

Появи се в “Изгубените равнини” (новото заглавие на “Времето е наше”) на Петър Попзлатев като ченгето от ДС Боян Тилев, после - като имигранта в Канада Георги в “Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов по разказа на Мирослав Пенков. Филмът е колкото селски, толкова и космополитен, а Руши пресъздаде любовните и мултикултурни отношения с въодушевяваща енергетика и душевност. Зак в трансевропейското road movie “18% сиво” на Виктор Чучков е пак имигрант, но е радикално различен от другите му екранни роли - брадясал и апатичен, конвулсивен и мълчалив, отчаян и вдъхновен, той пътува със “смешната” си кола. Както е вял и добронамерен, може да е и свиреп.

Така че музикантът-артист вече се настани трайно в българското кино. И всеки път е изненадващ. Освен талантлив, Руши Видинлиев е интелигентен и с широк манталитетен хоризонт. Очаквам нови роли.”

А силата, с която отстоява и собствената си съдба, от Руши може да се очаква много, при това на световно ниво.

Той е син на една от най-фамозните и богати личности на прехода - Лора Видинлиева, която отдавна е далеч от прожекторите на обществото. Негов баща е турският бизнесмен Метин Тургут, за когото се носят всякакви шпионски легенди. Самият факт, че Руши не носи неговата фамилия е достатъчен. Точка по темата.

Актьорът учи от първи до четвърти клас в училището към италианското посолство в София. От малък тренира тенис и мечтата му е да стане тенисист. Още като дете има и сценични изяви. На 10-годишна възраст е приет във Fettes College, Шотландия, където продължава да развива интересите си в спорта и театралното изкуство. Участва активно както в спортния живот на колежа, така и във всички театрални постановки. С ролята на Грегор Самса (Metamorphosis, постановка на Стивън Беркоф, по Кафка) става част от програмата на влиятелния Edinburgh Fringe Festival.

След колежа пътува и живее на различни места. Приет е в Кино академията в Ню Йорк, но избира Бристолския университет, където учи театър и кино.

Руши става популярен като певец в България през 2001 г. Дебютира на българската сцена с песента “Всичко се връща” (която има и англоезична версия - “Taking A Breath”). За следващ сингъл е избрана песента “Away From You”, а малко след това през 2002 година излиза и първият му албум “От друга страна”. За продукцията Руши работи основно с Мага. Третият сингъл от албума е “Il Ritmo Del Mio Cuore”. Тази песен се превръща в летния хит на 2003 г.

В края на същата година Руши е готов и с втори албум - “Независим”. По песните работи с Миро Гечев, Мага, Графа и Крум Георгиев. От албума излизат три сингъла: “Instead”(с участието на Устата), “Ти беше” и “Хотел две звезди”.

Клипът на “Хотел две звезди”, режисиран от гениалния Валери Милев обира всички награди на българската сцена.

Руши е съавтор и на много песни за други български изпълнители, в това число Мария Илиева (“Думи”), Нина Николина (“Вуду”) и Лора Караджова (“Спуснати завеси”). Работи и по дебютните албуми на финалистите от Music Idol и X-Factor. Негови са текстовете на “За тебе песен нямам” на Невена Цонева, “Няма място в теб” на Тома и “Самурай” на Жана Бергендорф.

Драма в рая

Руши се жени за дългогодишната си приятелка и любов - Таня Илиева. През 2016 година семейството се сдоби с първа рожба - синът им Ян, а сетне се появява и дъщеря им, която кръщават на майката на Руши - Лора. Любовта обаче изглежда е изживяна, приятелството е превърнато в дистанционно уважение.

Таня е завършила История на изкуството в НБУ и винаги се е гордяла с интереса си към различните форми на изразяване на красотата. Един от най-успешните модели в България, която е разхождала тоалети по световните червени пътеки.

Горд съм с него

Честито на Руши, който получи награда за най-добра мъжка роля на престижния 66-ти Международен кинофестивал в Таормина (Италия) за ролята си в “18% Сиво”. Изключително съм горд, че получаваме награда именно на този фестивал. Това е третият най-стар фестивал в Европа след Кан и Венеция.

Виктор Чучков, режисьор на “18% сиво”

Имах неговата подкрепа

Да работя с Руши беше предизвикателство, вдъхновяващо, а на моменти беше трудно, заради напрегнатата програма. Въпреки това успявахме и да се забавляваме. По време на снимките станахме приятели, имах неговата подкрепа. При промяната на сценария се доверявахме на режисьора, но имахме и свободата да предлагаме нашата интерпретация на образите. Руши е талантлив, интелигентен и чувствителен актьор. Радвам се на заслужената награда и му желая още много хубави проекти.

Доля Гавански, актриса

Пленителен е в “18% сиво”

Харесвам го още от музикалния му период. Незабравимо е едно лято във Варна, когато в колата на Мартина Вачкова всеки ден по много и до дупка слушахме парчето му Beatiful Dirt. После изгря в “Цветът на хамелеона” на Емил Христов по романа “Цинкограф” на Владислав Тодоров. И бе сатанински привлекателен като изобретателния социопат Батко Стаменов в този гротесков трилър, сардонично мултиплицирал шпиономанията и тоталната безнадеждност - изящен микс от погнуса, черен хумор, жанрови намигвания и фантастично изигран. Пленителен е Руши Видинлиев в “18% сиво”. Честита награда! 

Геновева Димитрова, кинокритик

Исках да приличам на него

Когато бях млад, много исках да приличам на него - млад, известен, момичетата го преследваха. А сега му завиждам, че прави ролите в киното, които аз не правя, но да знае, че го обичам

Александър Кадиев, актьор и водещ

Коментари

Задължително поле