Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Проф. Атанас Семов: Брекзит няма да се случи на 12 април

Министър Кралев поздрави Кубрат Пулев

Министри обсъждат правата на жените в Токио

Ръководството на МВР и полицейските синдикати се разбраха за по-високи заплати

Заплатите в МВР трябва да се увеличат през тази година. Около тази позиция се обединиха синдикатите и ръководството на министерството. Това стана ясно,след извънредна среща на съвета за социално партньорство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

С колко и от кога ще скочат възнагражденията в системата ще стане ясно след разговори с представители на финансовото министерство и с председателя на ресорната комисия в Народното събрание.

Според синдикатите заплатите в системата трябва да се увеличат с между 15 и 20%. От профсъюза заявиха, че докато се провежда нормален диалог протести няма да има. Двете страни са се обединили около тезата, че е необходим изцяло нов закон за МВР.

Заместник министър Балабанов благодари на представителите за коректния тон на разговора и разбирателството, както и за това, че приемат Съвета за социално партньорство като единен екип.

„Предвиждаме на следващото ни заседание, да поканим министъра на финансите и председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента или техни заместници, за да разберем какви са възможностите на държавата откога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите на МВР. Обединихме се около тезата, че такова увеличение е нужно“, поясни Балабанов.

По думите му, по въпросите, свързани с униформеното облекло, с волята на правителството до края на тази година или началото на идната служителите ще получат нови униформи, като половината от доставките вече са факт.

0615s1По третата тема дискутирахме, че е нужен нов Закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света като цяло и в Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Няма смисъл всяка година да променяме по 2-3 члена, а да направим изцяло нова концепция и Закон за МВР. Посоката е да се „ремонтират“ почти всички членове – права, задължения, социални придобивки, и като цяло – синхронизиране с променената обстановка и изисквания към работата на полицията, това обаче е и въпрос на политическо решение, допълни Балабанов.

Разговорите в рамките на Съвета бяха в коректен тон, стигнахме до консенсус , че е необходимо увеличение на основните заплати на служителите през тази година. В какъв размер и кога да влезе в сила то, дали да има диференциация, е въпрос и на бъдещи разговори. Важен е добрият старт на преговорния процес. Не по-малко важно е съгласието на Съвета, че са належащи някои изменения на ЗМВР и на следващо заседание ще ги обсъдим, като очакваме синдикатите да се съгласят на тези спешни промени , паралелно с работата по подготовка на нов ЗМВР, обобщи резултатите от работата на заседанието на съвета Валентин Попов, председател на СФСМВР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.