Ръст на броя на продадените винетки през септември

Ръст на броя на продадените винетки през септември очаква регионалният министър Лиляна Павлова. Тя напомни, че през месеца има на два пъти по четири почивни дни, когато традиционно българите пътуват повече.

4.5 млн. винетни стикери са продадени към август. Ръстът в сравнение с миналата година е 150 хил. броя, въпреки увеличената цена, коментира министърът пред журналисти в МС, предаде Bulgaria On Air.

Павлова отчете, че са повече и стикерите за инвалиди - 210 хил. автомобила се движат с такива. При старата цена на винетките средногодишните приходи са били около 200 млн. лв.

С увеличената цена към днешна дата постъпленията в хазната са почти 280 млн. лева, като до края на годината се очаква да достигнат 300 млн. лв. Допълнителните 100 млн. лева ще бъдат инвестирани в пътищата в Северна и Северозападна България, напомни министърът.

"Излязат ли от България, няма как да съберем глобата,“ аргументира се тя. По думите й в голяма степен българските коли се движат с годишни винетни стикери, които са по-изгодни, но гастарбайтерите, които доскоро си купували седмични стикери, вече са се ориентирали към месечни, също заради цената.

"При проверките са установени към 500 автомобила с незалепени докрай стикери, с буквално хвърчащи, веещи се стикери или такива, които са били с винетни стикери в жабката“, разясни министърът.

Проверката на АМ „Тракия“ беше 5 дни и екипите ще бъдат преместени на ГКПП "Капитан Андреево“, защото една част от транзитния тежкотоварен трафик не стига до София.

Коментари

Задължително поле