Live Борисов след срещата с Ерна Солберг Длъжни сме да водим твърда външна политика

Вижте какво реши Министерски съвет на 13 декември 2017

Ердоган призова всички страни по света да признаят Йерусалим за столица на Палестина

Бой заради паркиран бус на улица в Монтана

Банско посреща сезона с „Открий злато в лифта” и луксозен автомобил Над 240 награди и парти с Михаела Филева чакат посетитетите на курорта на 16 декември

Кирил Ананиев: С новата електронна система паралелният износ на лекарства ще намалее с милиони

Въоръжен обир на оборота на бюро за парични преводи във Велинград Неизвестен мъж заплашил с пистолет 39-годишна служителка

Иззеха 227 литра нелегален алкохол и тютюн без бандерол

Временно е ограничено движението в участък от АМ „Тракия“ край Стара Загора заради аварирал ТИР

Live Абсолютен рекорд За 4.4 милиарда лева е искът на синдиците на КТБ към обвиняемите по мегаделото

На тема корупция БСП и ДПС внасят вот на недоверие на 17 януари

Студенти направиха протестно шествие в памет на прегазената им колежка на пешеходна пътека (СНИМКИ)

Шофьорът от трагедията в р. Лим почина при катастрофа край Смолян

Над 50 станаха ранените от земетресението в Източен Иран

В МВР болница Украсиха елха с патерици и протези

Ръст на инфлацията, спад на безработицата (ОБЗОР)

Разликата между българските доходи и тези в ЕС намалява бавно

Ускоряване на инфлацията и плавно намаление на безработицата в България през 2017 г. очаква Европейската комисия (ЕК). Това е записано в зимната прогноза на институцията за икономиката на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната.

Експертите от Брюксел оставят без промяна очакванията си за растежа на българската икономика през 2017 г. – 2,9%, а за догодина брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще регистрира ръст от 2,8%. Според данните на ЕК икономиката на страната е регистрирала увеличени от 3,3% през изминалата година.

В доклада се посочва още, че основен двигател на растежа през 2017 г. ще бъде вътрешното търсене, а рисковете пред икономиката са евентуално забавяне на износа, по-слабо усвояване на еврофондовете и политическата несигурност. Освен това се очаква ръстът в туризма да се забави заради “негативните базови ефекти”.

През 2017 г. ЕК предвижда край на дефлацията в България. Общият коефициент на потребителските цени в страната се очаква да отчете повишение от 0,8% при засилване на вътрешното търсене и поскъпване при преработените храни и енергийните стоки. Прогнозата е инфлацията да се ускори до 1,2% през 2018 г. В документа се казва още, че разликата между доходите на българите и средното ниво за ЕС намалява много бавно.

Очакванията на ЕК са положителните тенденции на пазара на труда в България да продължат. Темпът на нарастване на заетостта е завишен до 1,1% за 2016 г. в сравнение с есенната прогноза, но са понижени очакванията за изменението на заетите в средносрочен план до 0,5% за 2017 г. и 0,2% за 2018 г.

Нарастването на заетостта заедно с намаляването на работната сила ще обуслови по-нататъшния спад в нивото на безработица до 7,1% през настоящата година, като се очаква ново понижение на коефициента догодина до ниво от 6,8%

ЕК прогнозира и подобряване на фискалните показатели на страната. Въпреки че бюджетът отново ще се върне на дефицит през 2017 г., той ще бъде 0,8%, а през 2018 г. ще падне до 0,7%. Държавният дълг ще спадне от 29,4% от БВП през 2016 г. на 26,3% през 2017 г. и 25,9% през 2018 г.

Тенденция
Възстановяване в Европа

Икономическото възстановяване в ЕС и в еврозоната ще продължи, става ясно още от зимната прогноза. Очаква се растежът в съюза тази година и през 2018 г. да достигне 1,8%, а в еврозоната – 1,6% през 2017 г. и 1,8% през 2018 г.
За първи път от 2008 г. насам прогнозата на комисията сочи икономически растеж във всички страни от ЕС за целия прогнозен период (2016, 2017 и 2018 г.). Очаква се, че дори икономиките на държавите, засегнати най-силно от рецесията, са се завърнали към растеж през миналата година. Поскъпването на щатския долар и по-високите дългосрочни лихвени проценти обаче могат да доведат до задълбочаване на различията в темповете на растеж между страните от съюза.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.