Самодейци от цялата страна се събират под връх Стовци в Северозапада

Над 500 самодейци ще участват в Третия Международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци”, който ще се проведе на 17 и 18 август в монтанското село Смоляновци. На площада в селото ще се изявят 26 певчески, танцови и инструментални групи за автентичен и обработен фолклор.

Интересен акцент в програмата ще бъде участието на групата от село Ветрен, която ще представи сватбения обичай „Медник” и ще озвучи планинското село с гайдари още в първия фестивален ден. Сладкодумни разказвачи и майстори на ръкоделия също ще се включат в събора.

Изпълнителите пристигат от различни области на страната - Варна, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив и други населени места. След конкурсна програма в събота предстои концерт на Цветелина и на популярния в Северозапада оркестър „Видин” с ръководител Вени Петков. В неделя след надиграването и надпяването се залага на балкански ритми от „Саки Бенд” – Сърбия, и от изгряващата звезда Сава Чиплич. Фестивалът „Ехо от Стовци” е с конкурсен характер.

Тричленно жури ще оценява изпълненията, награди на най-талантливите ще присъдят Соня Чакърова - народна певица от хор „Космически гласове" и режисьор на предаването „От българско по-българско” на Национална телевизия СКАТ, ентографът Анюта Каменова – Борин, и Деница Шивачева от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Монтана.

С много емоции ще бъде изпълнен и конкурсът за Мис и Мистър Фестивал, който ще определи най-личните и най-пременените сред най-малките и най-възрастните фолклорни дарования. И макар че отличени със златни, сребърни и бронзови медали ще са малцина, всички ще получат грамоти и почетния знак на фестивала. „Състезателният характер на конкурса мотивира участниците да покажат най-доброто от себе си. – коментира Ирена Василева – секретар на читалище „Народна просвета 1908”, което организира събитието. „Най-главното обаче е да съхраняваме и популяризираме българските песни, танци, традиции и обичаи, да даваме сцена и на близки народи, да се радваме и на техния фолклор, да създаваме нови приятелства.”

Организаторите са благодарни за подкрепата на Община Монтана, доц.Борислав Великов, кметът на селото Пламен Лилчов, фирмите „Монбат”, „Жар Компютърс”, „Дафни ЕООД”, „Колибри”, „Марием”, „Ячкин” ЕООД, както и на Димитрана Гергова, Камелия Борисова. Още две села от община Монтана ще бъдат домакини на фолклорни събори през август.

Фолклорен събор „Пъстрина пее” ще събере групи от град Бойчиновци и селата Славотин, Гаганица, Долно Белотинци и Ружинци на откритата сцена в село Стубел на 2 август вечерта. Ден по-късно Фолклорен празник „Пъстрина 2019” ще има в село Долно Белотинци. Очакват се артистични гости от Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Лом, Монтана, Николово и Стубел.

Коментари

Задължително поле