Самообслужването без касови бележки

Автомивка. Снимка: Архив

Слагат камери в данъчните складове

Облекчават правилата за отчитане на оборота за услуги от автомати

Следят движението на камионите

Всички автомати на самообслужване ще имат фискално устройство, което предава данни за оборота на НАП, но няма да отпечатват хартиени касови бележки. Това гласят промени, които са пуснати от МФ за обществено обсъждане. Автоматите ще имат дисплей, който показва стойността на услугата или стоката.

В момента този начин за отчитане на оборота важи за развлекателните автомати. Но все повече услуги се предоставят чрез автомати на самообслужване - например автомивки и прахосмукачка за коли. С автомати се плаща за паркиране, за достъп до тоалетна, за наемане на велосипеди и скутери, за зареждане на електрически коли и др. От новите правила са изключени автоматите за обмяната на валута, за плащане на битови сметки и касите на самообслужване в магазини, където клиентът сам маркира стоката и я плаща.

Наред с това ще бъде въведено дистанционното 24-часово видеонаблюдение на всички процеси в данъчните складове. Ще може да се проследят камионите, които са били в данъчния склад и какво е товарено на тях. Уреди за измерване ще бъдат поставени и при производството на неакцизни стоки като разредители и кофражни масла.

Коментари

Задължително поле