Един месец безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Емилиян Гебрев: Никога през живота си не съм ял рукола, кафе не пиех до 2017 г. Това е една добре планирана война срещу мен за физическо и икономическо унищожаване, каза предприемачът

Ангел Джамбазки: „Родител 1“ и „Родител 2“ е дискриминация, въведете пол „+безкрайност“

53-годишна жена загина при пожар в дома си в град Искър

Генералният мениджър на „Силвър Стар” в България Ролф-Юрген Заерле: Новите Мерцедеси изпреварват и самолети в технически план Предлагаме автомобили за по-малко от 500 лв. на месец, защото вярваме в сбъднатите мечти

Българин изчезна на остров Санторини

Горанов: Позицията на ГЕРБ за изборното законодателство се промени заради усещането, че се отдалечихме от хората

Александър Симов: БСП не влиза в политически договорки

Д-р Атанас Мангъров: Няма опасност за плода на бременната жена, болна от морбили

Как руса сервитьорка сервира капучино?

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Оттеглихме промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата

Прокурор Русинова за случая в Нови Искър: Когато Георги е бил арестуван е говорил за МИ-6 и психотропни оръжия

Томислав Дончев: Решението за прага на преференциите беше грешка

Проф. Калин Гайдаров: До случая в Нови Искър е довело както развитието на състоянието на убиеца, така и вътрешни проблеми в семейството

Разчистени са токсичните отпадъци, изхвърлени край гара Яна

Самоука народна певица ни радва вече 40 години

Майка на четирима сина, градинарка, пчеларка, кулинарка, музикален педагог и помощник-възпитател – това е варненката Мария Иванова, която наскоро отбеляза 40-години сценична дейност като народна певица. Творческият й юбилей съвпадна с 60-годишнината й и събра над 1000 почитатели на изкуството й в Аулата на Икономическия университет.

Звънкото й сопрано е познато из цялата Варненска област, а и далеч извън пределите й. Колегите й я наричат „фурия“, защото не й трябва микрофон, а и в живота винаги успява да носи по няколко дини под една мишница, без да губи чувството си за хумор.

„Винаги на първо място е бил фолклорът. От бебе съм се влюбила в него“, разказва с усмивка младоликата Мария. Първите й спомени са край домашния радио-грамофон, където прекарвала часове захласната по народната музика. „Родителите ми много я обичаха. Баща ми свиреше на китара. Мама пееше, а щом започне да шета, пускаше някоя плоча и всички знаеха къде да ме намерят. Израснах с песен на уста“, припомня си ранните си години Мария.

Още в първи клас я приели да пее в училищния хор. Толкова се запалила, че понякога забравяла да си подготви уроците и й забранили да ходи на репетиции. Един ден майка й дори я заключила и скрила всичките й обувки. „И това не ме спря. Намерих чехлите на татко, скочих през прозореца и пак отидох да репетирам“, смее се Мария.

dani-i-tatkoТака продължила през целия си живот – да преодолява бариери, за да е с музиката. Затова и моделиерството, което завършила в техникум, останало като хоби. Но знакова среща по време на практика в завод „Дружба“ дала тласък на творческата й кариера. „Бях в девети клас, имаше тържество, на което бяха поканени Соня Кънчева и акордеонистът Димитър Стойков. Една от шивачките предложи и аз да изпълня нещо. Стойков много ме хареса и ме насочи към ансамбъла за народни песни на МВР. Отидох там с едно жълто балтонче, а насреща ми диригентът Атанас Илиев – мъж 2 метра. Първо се развесели, че дете иска да пее в хора на МВР, после реши да ме чуе и веднага ме взе. Така започнаха участията ми по фестивали и концерти из страната и в чужбина“, казва Мария.

Цяла Европа тя обиколила с емблематичния ансамбъл „Варна“, в който била солист цели 20 г. Когато през 1975 г. научила, че Държавната филхармония набира певци, танцьори и музиканти за новата формация, тя не се поколебала, макар че първият й син Станислав нямал още 3 г. Изкарала трите изпитни тура и получила писмо, че е назначена. „Това беше един от най-щастливите дни в живота ми. Осъществи се голямата ми мечта да се занимавам професионално с пеене, макар да не съм учила за това“, споделя Мария. Повечето й колежки били завършили музикалното училище в Котел, но тя се наложила като солист на ансамбъла, който ежегодно имал по 200 концерта.

Между турнетата Мария родила втория си син Димитър. Заради изява в София, докато той бил само на няколко месеца от ръководството дори й купили самолетен билет, за да успее да излезе на сцената и да се върне навреме при бебето. Многото ангажименти обаче си имали цена – бракът на Мария се разпаднал. Преодоляла горчилката с помощта на ансамбъла, който бил второто й семейство. Продължила да пее, а през 1983 г. срещнала любовта в лицето на втория си съпруг – гъдуларят Иван Иванов.

Събрал ги оркестър „Камчия“, с който до днес са радвали гостите на над 1000 сватби. Любовта към фолклора предали на двамата си синове. По-големият – Борис, бил едва на 20 дни, когато го взели на участие в с. Голица. Майка му го кърмила между две изпълнения, а щом поотраснал, му дали малко дайре и го включили в сватбарския оркестър. Невръстен на сцена излязъл и по-малкият Петър, който на 4 г. си отвоювал роля в много аплодиран от чужденците кукерски танц на ансамбъл „Варна“ в култовия ресторант „Кошарата“. Днес двамата, съпругите и децата им са част от голямата фолклорна династия Иванови.

Борис пее и свири на гайда, акордеон и клавир, а жена му Снежина и Мария си партнират в оркестър „Камчия“. Петър и съпругата му Йорданка са известни хореографи, а 3-годишният им син Даниел уверено върви по стъпките им. Другата внучка на Мария – 9-годишната Ива, вече е многообещаваща певица. „Никога не е скучно у дома, а и много пътуваме заедно за различни изяви“, смее се Мария. Тих пристан за многолюдната музикална фамилия е вилата в с. Калиманци, където чевръстата дама е успяла да направи китна цветна и зеленчукова градина.

Последното й хоби е пчеларството. „Имаме 5 кошера. Малко болезнено се научих да вадя мед – първият път хукнах без маска и защитно облекло и ме нажилиха яко, точно преди снимки за телевизионен клип“, припомня си Мария. Зад гърба си тя има множество албуми и записи на различни носители – от плочи, през касетки до дискове. Съдбата на музиканта в ново време обаче е истинско предизвикателство, твърди певицата и дава пример със самата себе си. След 15 г. успехи, любимият й ансамбъл „Варна“ бил разтурен. Най-ентусиазираните му членове направили частно сдружение със същото име, но без спонсори то просъществувало точно 5 г. Мария обаче не спряла да пее.

Ръководила фолклорни група в с. Доброглед и с. Царевци, после станала музикален педагог в ДГ „Крилатко“. За да се препитават, с мъжът й отворили барче. Той станал огняр в Медицинския университет, а вечер свирел. Тя била барманка, после магазинерка, служителка в аптечен склад, в строителна фирма, а от 4 г. е помощник-възпитател в най-голямата варненска детска градина „Христо Ботев“. И там талантът й не останал скрит. Преди 2 г., когато италианци гостували в забавачката по бяла престилка гласовитата „лелка“ ги впечатлила с импровизиран концерт на открито. „Тя е топъл човек, който с душа, преливаща от любов и съпричастност се отнася и към работата си, и към всеки, когото познава“, твърди директорката на градината Веска Янакиева. „Хората обичат народната песен, но ако няма такива като Мария Иванова – да я изпълняват и да я популяризират, тя не би съществувала в нашия духовен живот“, категоричен е художественият ръководител на ансамбъл „Варна“ проф. Петър Ангелов.

Ласкави думи за Мария от колеги и познати са събрани в част от автобиографията й „Една житейска пътека“, издадена в чест на юбилея, организиран от сина й Петър. Даровитата и неуморна пазителка на фолклорните традиции има куп награди, сред които са званието „Певица на Варна“ от 2002 г. и най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира“ от 2006 г. Меденият й глас и до днес продължава да носи радост на малки и големи. Мария пее автентични народни песни от всички области на България, но има и авторски. „Макар да съм варненка, най-много ми лежат на сърце шопските песни. И диригентите ми признават, че рядко са чували някой така добре да прави характерсното „шопско тресене“, гордее се Мария.

Скоро тя ще хвърли бялата престилка и ще се пенсионира, за да има повече време за концерти и участия със сватбения оркестър „Камчия“ и фолклорната формация „Изгрев“. С тях Мария всяко лято гостува в комплексите, а от 16 г. – и в къщи за селски туризъм в с. Звездица, където вече има верни фенове сред чужденците. „Откакто се помня, нито за момент не съм помисляла да спра да пея, колкото и трудности да съм имала“, категорична е Мария, чийто най-точен портрет е обобщен в албума й „Песента е моят живот“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. БРАВО:) Желаем на Мария и чудесното й многобройно семейство много здраве, щастие, успехи и още много песни за пеене:) Велика жена! Справила се е с толкова трудности, които не са я сломили, а напротив:)!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.