Само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в Европарламента

Социалистите изравняват на управляващите

Бариерата от над 6 процента за излъчване на представител в Европейския парламент преминават само трите утвърдени политически субекта: ГЕРБ, БСП и ДПС. Това показва проучване на Сова Харис, проведено в периода 16-22 ноември и оповестено вчера относно нагласите за евровота през месец май 2019-а.

Резултатите показват, че е изравнена подкрепата за двете най-масови партии. Разликата е в рамките на допустимата стохастична грешка от 0,3 процента. Подкрепата за ГЕРБ е 21,6 процента, а за БСП - 21,3.

Според резултатите, хипотетично съществуват още три възможности за сформиране на коалиции, които биха могли да преодолеят изборния праг, се казва в анализа от проучването на Сова Харис. А именно: „Едната е ако се появи субект, който да консолидира гласовете на дясно-либерално настроените избиратели, които сега са разпиляни в различни посоки”. Втората възможност е при “Обединени патриоти. Третата може да възникне на основата на подкрепата за партия “ВОЛЯ”, съчетана с други политически сили и с евентуалното присъединяване на партията на Волен Сидеров, ако той излезе от съюза с Обединените патриоти. Т.нар. Реформаторски блок е с подкрепа от едва 0,4 процента, а “Демократична България” с 1,5.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика