Само за 5 дни: Изчерпаха парите за малките фирми

Фирмите могат да получат от 3000 до 10 000 лева безвъзмездно.

Кандидатстването продължава, очаква се още 20 млн. лв. по мярката 

Започват да проверяват заявленията

Бюджетът на програмата за безвъзмездна помощ за микро и малки фирми беше изчерпан само за 5 дни. Тя тръгна на 14 май и вчера към 16 часа по нея имаше подадени над 20 800 заявления за общата сума над 171,3 милиона лева, съобщиха за “Труд” от звеното за помощ на потребителите на системата, функциониращо в рамките на дирекция “Централно координационно звено” към администрацията на Министерския съвет. Общият бюджет на програмата е 173 милиона лева, но поради големия интерес от правителството вече обявиха, че ще увеличат размера му с поне още 20 милиона лева. Кандидатстването по програмата няма да спира, въпреки достигане на лимита й. Сега започва разглеждане на вече подадените заявления и може част от тях да не бъдат одобрени, обясниха експертите. Така че хората да не се отказват да кандидатстват. Крайният срок за това е до 15 юни.

Фирмите могат да получат безвъзмездно от 3000 до 10 000 лева за преодоляване на последиците от коронавируса. Със средствата ще се финансират разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи, външни услуги, за персонал.

Съгласно условията за кандидатстване, допустими са микро и малки предприятия, регистрирани по търговския закон или закона за кооперациите, които са осъществявали стопанска дейност през 2019 година, но са регистрирани преди 1 юли същата година. Кандидатите трябва да посочат, освен броя на персонала си, и големината на оборота си за миналата година, както и да докажат 20% намаление на оборота за 2019 г.

За липса на задължения

Не се изисква удостоверение от НАП

Не се изискват удостоверения, издадени от Национална агенция за приходите, при кандидатстване по откритата процедура “Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”.

Това съобщиха от управляващия орган на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (УО на ОПИК) във връзка с множество запитвания от страна на кандидат бенефициенти.
За кандидатстване по програмата не е необходимо да се прилагат както удостоверение от НАП, така удостоверенията за липса на задължения към общината, свидетелство за съдимост
 и документите от “Главна инспекция по труда”.

Управляващият орган на ОПИК извършва служебни проверки чрез съответните администрации, преди сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, уточняват още от УО на ОПИК.

“Нашите услуги са безплатни. Служителите в офиса ще консултират всеки потенциален бенефициент, по негово желание и по телефона, чрез електронната поща, чат или онлайн видео разговор”, обясниха от ОПИК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика