Само шест човека ще могат да пътуват до антарктическата ни база заради COVID-19

При безпрецедентни мерки Антарктида се готви да приеме експедициите от изследователи. Това е единственият континент, който е свободен от COVID-19. Макар и в намален състав, и българските антарктици се готвят за експедиция тази зима.

На тренировъчен лагер в Ахелой, антарктиците се подготвят за всички предизвикателства, които може да им предложи леденият континент в условия на пандемия.

Само 6 човека ще може да пътуват към Антарктида. Но през тернировките минават всички, тъй като не е ясно дали някой няма да отпадне заради положителен тест.

"Секторът който нас ни интерусява и аржентино чилийския. И там аржентинците сякаш бяха развели белия флаг повече отколкото Чили", каза по БНТ д-р Атанас Пелтеков - лекар на 29 антакртическа експедиция.

Освен сериозна медицинска застраховка, която да покрива евакуация и лечение, Българите трябва да минат три пъти тест и дълга карантина в Пунта Аренас преди да се качат на самолета за остров Кинг Джордж и Ливингстън. Мерките са от леките, твърди лекарят.

"Само за пример мога да дам пътуването на американската експедиция, която вече е на база Макмърдо. Където 106 човека изкараха 4-5 дневна карантина в щатите с тестуване, 5 седмична карантина в Нова Зенландия с тестуване и двуседмична карантина и носене на маски вътре в самата база", заяви д-р Атанас Пелтеков.

Какъвто и да е съставът на нашата експедиция, тя ще върне на Ливингстън първата ни антарктическа лодка, която сега участва в трениворките.

"Тази ми е любимата лодка, тъй като беше дълго чакана. Преди 15 години дойде тази сива лодка, по голяма, в която може да се носят варели с гориво, всякакви провизии", каза проф. Христо Пимпирев.

Пускането й на вода е първата работа на антарктиците, затова я зазимявали с шише ракия за сгряване на новодошлите. До преди 11 години, когато се оказва на дъното на новообразувал се ледник.

"И изведнъж хубавата ни лодка и бутилката ракия станаха мираж. И не можем да се доберен до тях повече от 10 години", каза проф. Христо Пимпирев.

Едва тази година ледникът отстъпил и антарктиците намерили лодката

"След лек ремонт на дъното, подсилване с нов бординг, имаме вече и стълба за водолазите, лодката се държи страхотно на вода", каза Йордан Тодоров - командир на базата.

Така че сивата красавица отново ще пори ледените води и ще е една от основните лодки на базата.

Коментари

Задължително поле