Само 30 души изпращат принц Филип в последния му път

Кралицата се намесва в спор за облекло

Само 30 души ще бъдат допуснати до церемонията днес, с която съпругът на британската кралица Елизабет II - принц Филип, ще бъде изпратен в последния му път. 

Херцогът на Единбург почина на 9 април, само два месеца преди да навърши 100 години. 

Погребението ще е в изключително тесен кръг заради ограничителните мерки срещу короновируса, които все още са в сила в Обединеното кралство. Те не разрешават на погребални церемонии да се събират повече от 30 души. 

Кои ще присъстват на опелото в замъка Уиндзор до последно не бе посочено. Най-вероятно това ще са най-близките роднини на покойния херцог. Редом до кралицата ще са синът й и престолонаследник принц Чарлз и синовете му - принцовете Уилям и Хари. Последният пристигна от Лос Анджелис, където живее със съпругата си Меган, във Великобритания веднага след кончината на дядо му, за да премине задължителната карантина в кралството и да може да участва в прощаването с принц Филип. Хари не е съпровождан от съпругата си Меган, която е бременна с второто им дете, тъй като лекарите не й препоръчали да пътува. 

Самото погребение на херцога на Единбург ще е церемониално, а не държавно, каквото по принцип се полага на монарси (макар че такова е организирано за премиера на Великобритания по време на Втората световна война Уинстън Чърчил). Освен това за принц Филип не бе организирано поклонение, каквото обичайно се прави за видни личности. Но този път не заради пандемията, а по личното желание на херцога. 

Съпругът на британската кралица участва в собственото си погребение с още един елемент - той е помагал за модифицирането на джипа Land Rover, с който ковчегът с тленните му останки ще бъде откаран до параклиса „Сейнт Джордж“ за опелото. 

Кралският двор призова обикновените граждани, които искат да отдадат почит на принц Филип, да не оставят цветя край кралските резиденции, а вместо това, при желание, да направят дарение за благотворителни организации. Отворена бе и онлайн книга за съболезнования. 

След като приключи погребението на херцога на Единбург, свършва и националният траур в кралството по повод кончината му. Кралското семейство обаче ще е в траур още една седмица. 

Междувременно Елизабет Втора бе принудена да се намеси за разрешаването на спор за облеклото на присъстващите на погребението. Принц Хари и синът на кралицата принц Андрю искали да носят военните си униформи. Хари обаче се оттегли от военните си задължения, след като реши да се откаже от ролята на работещ член на кралското семейство, а Андрю се оттегли от официалните си ангажименти заради връзки с осъдения за сексуални престъпления US финансист Джефри Епстайн. 

Желанието на двамата оттеглили членове на кралското семейство да носят военни униформи било преценено като неуместно, заради което Елизабет II решила всички присъстващи да са с костюми, подходящи за траурни събития.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа