Санна Марин - Северна звезда

Никога не съм мислила за възрастта или пола си. Мисля единствено за причините, заради които влязох в политиката и тези обещания, с които спечелихме доверието на електората. Това заяви в понеделник пред журналисти в Хелзинки новият министър-председател на Финландия Санна Марин.

Тридесет и четири годишната дама е най-младият премиер в историята на страната си и актуално в света, поне докато Себастиан Курц в Австрия, който е с година след нея, не състави новото си правителство, за да може легитимно отново да оглави класацията. До назначаването на новото лице в семейната снимка на Европейския съвет в края на седмицата се стигна след като досегашният министър-председател Анти Рийне подаде оставка в началото на декември заради мащабна продължителна стачка в пощенските служби на страната. В неделя Санна Марин беше избрана от Социалдемократическата партия на Финландия (СДПФ) за негов приемник на премиерския пост и ден по късно получи мандата да оглави широката пет-партийна коалиция от лявоцентристки партии, която управлява Финландия от юни насам. Произведените през април парламентарни избори не излъчиха ясен победител и въпреки че бяха спечелени от социалдемократите на Рийне, крайнодясната партия “Финландците” е само на място след тях в Едускунта (еднокамерният парламент на Финландия) с общо девет формации и различни независими кандидати, които запълват 200-те депутатски мандата.

С избирането на Марин, вече всички партии в управляващата коалиция - СДПФ, Центристката партия на Финландия, Зелената лига, Левият алианс и Партията на шведите във Финландия (които представляват значително малцинство в 5,5 млн. население на страната) - се оглавяват от жени и от тях само една е на над 35-годишна възраст. Което не е учудващо предвид, че 47% от депутатите в парламента също са от нежния пол. Политически наблюдатели от Земята на 1000-та езера отдават този феномен на факта, че когато Финландия избира през 2000 г. Таря Халонен за първата жена президент в историята си, всички сегашни водещи политически лидери и депутати са били в тийнейджърските си години. И нейният успех им е послужил за вдъхновение да се включат в политиката, а някои и да достигнат до ръководните позиции, на които са в момента.

Що се отнася до Санна Марин, по нейните думи в блога й от 2016 г., в семейството винаги са се коментирали обществените ценности и това я насочило към политиката и избора на социалдемократите. Което не е учудващо в страна като Финландия, където грижата за населението е приоритет на държавното управление. Когато половината ти територия е зад Полярния кръг и по половин година е нощ, е така. Санна Каролина Марин е родена на 16 ноември 1985 г. в Хелзинки. Разказва, че била много малка, когато семейството й се разделя заради алкохолните проблеми на баща й. “Подобно на много финландци, и ние сме пълни с тъжни истории”, споделя Марин. С майка й се преместват в градчето Пирккала, предградие на Тампере, третият най-голям град във Финландия и най-гъсто населената агломерация в Скандинавските страни, където тя завършва гимназия през 2004 г. Първият в семейството, след като майка й е израснала в сиропиталище. За тези си години в интервю Санна Марин разказва, че най-много е я потискала невъзможността да говори открито за семейството си. Майка й живеела на семейни начала с друга жена, “което до началото на века още беше табу”.

Първите си крачки в политиката Санна Марин прави през 2006 г., когато става член на младежкото движение на СДПФ и две години по-късно е вече кандидат за общински съветник от тяхната листа в Тампере. Неуспехът й тогава не я разубеждава и след пет години, в рамките на които израства до заместник-председател на младите социалдемократи, през 2012 г. е не само избрана за член на градския парламент, но и за негов председател. И това само на 27 години. Успоредно записва и висше образование по административни науки в Университета на Тампере, където завършва с магистърска степен през 2017 г., когато изтича и първият й мандат като общинар. И пак добре, защото още през 2014 г. Санна Марин е избрана за заместник-председател на СДПФ, а на парламентарните избори на следващата година, вече на 30, влиза в парламента. През 2017 г. е преизбрана за общински съветник в Тампере, а на парламентарните избори тази година запази и депутатското си място. В коалиционното правителство, оглавено от Анти Рейне на 6 юни, бе назначена за министър на транспорта и комуникациите.

 

Залозите са обещаващи

Санна е Марин е третата жена министър-председател в историята на Финландия от създаването й през 1906 г., когато и дават равни права на мъже и жени. И макар в Земята на хилядата езера да са имали дама за министър още през 1926 г., първата начело на правителство идва едва през 2003 г. в лицето на Анели Яаатенмаки, чийто кабинет просъществува едва два месеца. Втората, Мари Кивиниеми, управлява страната близо година между 2010 и 2011 г. Едва в началото на четиригодишния мандат на кабинета и с широка засега обществена подкрепа, наблюдатели очакват Санна Марин да разбие тази тенденция.

 

За нея

Предопределена за лидер

Политиката става все по-трудно занятие. Трябват ни млади хора, способни да са насреща 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, със свежи лица и винаги готови да реагират, без риска да кажат някаква глупост. Що се отнася до Санна Марин, възходът й беше необратим. Когато за първи път я срещнах на сбирка преди години и я попитах дали възнамерява някой ден да е лидер, тя само ме погледна с изражението: а ти какво друго очакваш?

Кристина Толки, журналист в държавната телевизия на Финландия

 

Гордост на нацията

Мнозина финландци са горди с младите си жени-лидери и ги призовават да се борят в името на прогресивни цели. Това създава много високо ниво на очакванията от страна на обществото, което поставя допълнителна тежест върху тези, които са партийни лидери, да успеят.

Сини Корпинен, финландски политолог

 

Няма да й е лесно

Санна Марин встъпва в длъжност като премиер в момента, в който се очакват нови стачки, които да доведат до пълно спиране на производството на някои от най-големите компании във Финландия. Същевременно популистката партия “Финландците” вече достига почти 25% подкрепа в проучванията на социолозите, докато СДПФ и най-големият им коалиционен партньор, центристите, падат надолу.

Робърт Грийнол, политически коментатор, Би Би Си

Коментари

Задължително поле