Саудитска Арабия приютява Джошуа - Фюри

Антъни Джошуа и Тайсън Фюри по всяка вероятност ще се бият помежду си в Саудитска Арабия. Двамата британци държат всичките пет титли в тежката категория на профи бокса и вече са в напреднала фаза на преговори за обединителен мач, но противоепидемичните мерки на Острова на практика изключват вариант мачът да е в родината им. Липсата на публика ще лиши организаторите от възможността да дадат на двете суперзвезди огромните хонорари, които се очакват – по около 100 милиона долара на човек.

Вече имаме осигурено място, където да се проведе мачът, но още не сме уточнили датата – призна промоутърът Боб Аръм, който преговаря от страната на Фюри. - Ще е най-късно в края на юни, дотогава повечето хора трябва да са ваксинирани.“

Аръм обаче признава, че магнитудът на сблъсъка зависи и от статута му на обединителен мач – т.е. дали ще излъчи безспорен шампион. Претендентът на Световната боксова организация (WBO) Олександър Усик, който е наред да се бие с Джошуа, все още не е оттеглил претенцията си, като очевидно не е доволен от размера на компенсацията, която би получил. Затова е възможно победителят от мача да бъде обявен за първия безспорен шампион слесд Ленъкс Люис през 2002-а, а на следващия ден да оваканти титлата на WBO.

Боксов мач от съвсем друг характер пък е на път да се случи в Русия. Легендата във фигурното пързаляне Евгений Плюшченко иска да се бие с колегата си Алексей Железняков, треньор от групата на Етери Тутберидзе. Железняков предизвика двукратния олимпийски шампион на дуел, задето отмъкнал в академията си две млади звезди – Александра Трусова и Альона Косторная, като се опитал да направи същото и с олимпийската шампионка Алина Загитова. Руската федерация по бокс пък изяви желание да администрира мача.

Коментари

Задължително поле