САЩ, а не Русия е заплахата

Снимка: Архив

Хората по света се страхували най-много от Америка

Усилията за демонизирането на Москва били напразни

На Мюнхенската конференция по сигурността бяха оповестени любопитни социологически проучвания, чиито резултати изненадаха западните медии и анализатори. Така например британската преса, която изигра съществена роля за разпалването на антируски настроения по света, бе откровено шокирана от факта, че жителите на планетата смятат Америка за по-голяма заплаха за света, отколкото Русия или Китай. Шокът е напълно разбираем, защото се оказва, че усилията по демонизирането на Русия са били напразни.

Анкетата, проведена от известната компания за социологически проучвания Pew Research Centre, показва, че хората по света се страхуват много повече от Америка с нейната непредвидима външна политика. Най-неочаквано за мнозина дори жителите на страните-съюзници на САЩ и техните съседи, изразяват подобни опасения. Така например 46% от жителите на Канада смятат, че САЩ представляват заплаха за страната им. За сравнение данните за Русия и Китай са съответно 32% и 31%. А в Мексико 64% от населението се страхуват от по-големия си съсед, докато само една трета виждат заплаха в Русия или Китай. Оказва се, че и в Германия, Франция, Япония и Южна Корея, тоест в страните, които традиционно се смятат за близки съюзници на САЩ, американците са възприемани като по-голяма заплаха, отколкото руснаците.

Коректността на това изследване бе потвърдена и от друго допитване, представено на конференцията в Мюнхен. Според анализ на общественото мнение, изготвен от германската фондация „Фридрих Еберт“, 50% от германците възприемат САЩ като заплаха за света, докато само 33% смятат същото за Русия. Във Франция от Америка се страхуват 24 процента от населението, а от Русия - 12%. Оказа се, че във Франция, например, само 33% от хората одобряват антируските санкции (против са 43%), а в Германия - едва 17% са „за“ срещу 75% „против“. Даже в Латвия, където местната преса се опитва всячески да очерни руската външна политика, против режима на санкциите се обявяват 59 процента от населението.

Това на практика означава, че усилията на западните агитатори за тоталното демонизиране на Русия се оказват ако не напразни, то поне недотам ефективни, колкото им се искаше.

(Превод: “Гласове”, със съкращения)

Коментари

Задължително поле