САЩ временно изтегля военните си от Либия, заради сблъсъците в страната

Снимка: Twitter

Африканското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че временно премества контингента си от Либия, заради сблъсъците между проправителствени групировки и силите на маршал Халифа Хафтар , предаде ТАСС.

"Ще продължим да следим ситуацията на терен и ще преценим кога е възможно подновяване на американското военно присъствие", написа АФРИКОМ в "Туитър".

Офанзивата на силите на военачалника Халифа Хафтар към Триполи се забави заради ожесточени сражения днес с проправителствените групировки. След няколкочасова пауза през нощта боевете бяха подновени тази сутрин южно от столицата, главно в Уади Раби и в периметъра около международното летище на Триполи, на 30-ина километра от града.

Военновъздушните сили на правителството на националното съгласие на Файез Сарадж нанесоха серия от удари по позиции на силите на Хафтар в района на летището. Хафтар също съобщи, че неговите сили са нанесли първи въздушен удар по предградие на столицата.

Говорителят на въоръжените сили на правителството на Сарадж обяви днес началото на контраофанзива за "разчистване на всички градове" от "нелегитимните сили", имайки предвид милициите на Хафтар. Операцията е наречена "Вулкан на гнева".

По-рано премиерът на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж обвини военачалника Халифа Хафтар, че с предприетото настъпление към столицата Триполи го е предал и обеща да отговори "със сила и твърдост", предаде Франс прес.

"Протегнахме ръце към мира, но след агресията, извършена от силите на Хафтар и обявената от него война срещу градовете и столицата ни /. . ./, той (Хафтар) ще срещне единствено сила и твърдост", заяви в телевизионно обръщение Сарадж и предупреди за опасност от "война без победител".

Коментари

Задължително поле