САЩ и Великобритания обвиниха ГРУ в кибератаки по целия свят

Разузнавателните агенции на САЩ и Великобритания в съвместен доклад обвиниха Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия в хакерски атаки срещу стотици правителствени и частни структури по света и предупредиха, че опитите за хакерство вероятно продължават и до днес, предава РИА Новости.

„Поне от средата на 2019 г. до началото на 2021 г. Главното разузнавателно управление на руския генерален щаб, военно поделение 26165, използва клъстера Kubernetes за провеждане на мащабни, разпределени и анонимизирани опити с груба сила да получи достъп до стотици държавни и частни обекти по целия свят, "- се казва в доклада.

Агенцията за национална сигурност, Федералното бюро за разследване и Агенцията за киберсигурност и защита на инфраструктурата, заедно с британския Национален център за киберсигурност, отправят допълнителни обвинения срещу хакерски групи, за които се твърди, че са свързани с ГРУ.

„Тези усилия почти със сигурност продължават и до днес“, казват службите за сигурност.

Според тях целите на кампанията са били стотици американски и международни структури, включително правителствени и военни структури в САЩ. Разузнавателните служби подчертаха, че въпреки че атаката има глобален обхват, повечето от целите й са в САЩ и Европа.

Докладът описва подробно методите за действие на хакерите и съдържа препоръки за предпазване от опити за хакване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят