САЩ и Япония потвърдиха изстрелването на ракети от Северна Корея

балистична ракета

САЩ потвърдиха информацията, подадена от Южна Корея за изстрелването на две ракети с от Пхенян, пояснявайки, че те са с малък обсег, предава АФП.

„Потвърждаваме, че те са с малък обсег“, заяви за агенцията представител на Вашингтон, пожелал анонимност. Той не поясни кога са изстреляни снарядите, но по-рано Сеул съобщи, че е станало „след зазоряване“.

Япония също потвърди докладите, като по данни на Токио двете ракети са се приземили извън териториалните води на островната държава. Съответното заяви японският министър на отбраната, обявявайки действията на Пхенян като „изключително тъжни".

„Досега сме потвърдили, че не са достигнали територията на нашата страна или изключителната ни икономическа зона", заяви министърът на отбраната Такеши Ивайа пред репортери, след като Южна Корея подаде информацията.

„Ако бяха балистични ракети, то това щеше да нарушава резолюциите на ООН ... Тези скорошни случаи на изстрелване на снаряди са изключително тъжни", заяви Ивайа.

Пхенян последно изстреля ракети с малък обсег на 9 май.

Северна Корея е изстреляла две „ракети с малък обсег", насочени към морето, съобщи първоначално официален представител на южнокорейските военни. „Ние потвърдихме, че са ракети. Едната е изминала 430 километра (267 мили), а другата се смята, че е летяла малко по-далеч", уточни представител на Сеул пред агенцията, добавяйки, че с Вашингтон се провежда съвместен анализ на ситуацията.

„Не е ясно дали Ким Чен-ун е наблюдавал изстрелването на място", подчерта официалният представител.

Коментари

Задължително поле