САЩ към Гърция: Всяка помощ за освободения от Гибралтар ирански танкер е подкрепа за тероризма

Съединените щати са уведомили Гърция, че всякакви опити да бъде оказана помощ на иранския танкер, освободен от Гибралтар, ще бъдат смятани за материална подкрепа за чуждестранна организация, определена от Вашингтон като терористична. Това е заявил служител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Танкерът вдигна котва от Гибралтар в неделя и вчера плаваше към Каламата, Гърция, където се очаква да пристигне идната неделя.

Служителят е казал, че като превозва петрол за Сирия, танкерът подпомага Корпуса на гвардейците на ислямската революция, смятан от Вашингтон за терористична организация.

Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази съжаление от освобождаването на танкера. Миналия четвъртък корабът получи разрешение да отплава, след като Техеран увери, че товарът от над 2 милиона барела петрол няма да бъде доставен в Сирия.

Ден по-късно Съединените щати издадоха заповед за задържане на кораба, но правителството на Гибралтар отказа като се мотивира, че американските санкции не могат да се прилагат в Европейския съюз.

Коментари

Задължително поле