САЩ налагат санкции на "Северен поток-2"

Снимка: Архив

Конгресът на САЩ ще наложи санкции срещу руския газопровод "Северен поток-2" в бюджета на страната за отбрана за 2020 г., съобщи ръководителят на комисията по външни работи на Сената Джим Риш.

Глобите срещу компании, участващи в изграждането на газопровода, бяха включени в проекта на Закон за националната отбрана за 2020 г., каза Риш. "Причината за тази стъпка е, че прозорецът на възможностите се затваря. По-голямата част от проекта вече е изграден", каза сенаторът. В същото време той изрази мнение, че санкциите "ще убедят" строителните компании да спрат да работят по проекта, тъй като американските ограничения "ще им струват скъпо".

"Ако санкциите бъдат включени в бюджета на САЩ за отбрана, компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток 2", ще се затворят и Русия ще трябва да търси други изпълнители”, каза Риш.

Той обаче отбеляза, че Камарата на представителите и Сенатът все още не са постигнали окончателно споразумение по законопроекта като цяло.

За да влезе в сила той трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената на САЩ, както и от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Коментари

Задължително поле