Държавният секретар на САЩ Майк Помпео: Казах на Бойко Борисов, че ще изработим по-добра сделка за Ф-16

САЩ приветстват плана за модернизация в отбраната на България и очакват предстоящия избор на страната за нов многоцелеви изтребител", заяви държавният секретар Майк Помпео. Прессъобщението е качено на сайта на Държавния департамент.

"Подчертах по време на телефонния ми разговор с премиера Бойко Борисов на 18 декември, че САЩ се ангажират да работят с българското правителство да изработи сделка за Ф-16, която да се впише в бюджета и операционните изисквания, като същевременно предлагаме още по-добри възможности", заяви Помпео и напомни, че при посещението си миналата седмица заместник-държавният секретар е заявил същото.

"САЩ са предоставили на България помощи на стойност 200 милиона долара в последните 25 години, за да увеличи военния си персонал и оперативната съвместимост с НАТО. САЩ също така инвестираха повече от 100 милиона долара за модернизацията в центъра за обучение в Ново Село, както и във Военновъздушната база Граф Игнатиево, и планират да продължат в бъдеще. Щатите ще продължат да приоритизират инвестициите в България, които изграждат съвместимост с НАТО", напомни държавният секретар и в заключение заявява: "САЩ очакват завършването на финалните преговори с българското правителство".

 

Коментари

Задължително поле