САЩ предотвратили война между Индия и Пакистан

Двете страни се заплашвали с ракетни удари

Напрежението между Индия и Пакистан миналия месец е било на ръба на ескалацията и само намесата на САЩ, включително съветникът по националната сигурност Джон Болтън, е предотвратила избухването на война между враждуващите азиатски държави.

Кипящият спор премина в конфликт в края на миналия месец, когато индийски и пакистански военни самолети атакуваха цели в Кашмир на 27 февруари, ден след нападението на индийски изтребители срещу военен лагер в Пакистан.

В един момент Индия е заплашила да изстреля поне 6 ракети срещу Пакинтан, а Исламабад е заявил, че ще отговори с "три пъти по-мащабен" ракетен удар, съобщи Ройтерс, позовавайки се на западни дипломати и правителствени представители в Ню Делхи, Исламабад и Вашингтон.

В крайна сметка, заплахите не са осъществени и не е имало индикации, че те ще включват ядрено оръжие, но те предизвикаха сериозни притеснения сред официалните кръгове във Вашингтон, Пекин и Лондон, пише агенцията.

Ройтерс определя този момент като най-сериозната военна криза в Южна Азия от 2008 г. насам, която е потушена единствено благодарение на интензивни дипломатически усилия.

Заплахите за взаимни удари са разменени в разговори между индийския съветник по националната сигурност и шефът на пакистанското разузнаване. Двете страни са били в интензивни контакти през цялото време на кризата.

В същия момент във Виетнам се е провеждала срещата между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Оттам съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео са влезли в контакт с колегите си в Делхи и Исламабад в опит да потушат кризата. Това се е случило на 27 февруари и през цялата нощ срещу 28-ми.

Американските усилия са били фокусирани върху бързото освобождаване на индийския пилот, пленен от Пакистан, след валянето на самолета му и върху получаването на уверения от индийската страна, че тя няма да изпълни намерението си да изстрелва ракети по пакистански цели.

От Пакистан са заявили, че в дипломатическите усилия са се включили Китай и Саудитска Арабия. Пекин е отказал коментар по темата, но от ОАЕ са потвърдили, че е имало разговори с премиерите на Индия и Пакистан.

На 28 февруари сутринта в Ханой президентът Тръмп заяви пред журналисти, че очаква кризата да приключи скоро. Същият ден пакистанския министър-председател обяви, че странат му ще освободи индийския пилот.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия