САЩ предупредиха Турция да не купува руските зенитни комплекси С-400

Вашингтон даде ултиматум на Анкара да се откаже от придобиването на руски зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 „Триумф“, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini, като се позовава на турски медии.

Ако Турция осъществи сделката, САЩ ще откажат да й продадат изтребителите от пето поколение F-35. В същата статия на вестник Hurriyet се споменава и за новото споразумение между Турция и САЩ за закупуване на противовъздушни системи „Пейтриът“, за което – съгласно думите на говорителя на турското външно министерство Хами Аксой, „дискусиите“ продължават.

Анкара и Москва водят разговори за доставката на С-400 за турските въоръжени сили. Сделката е на стойност 2,5 млн. долара.

В статията се добавя, че Турция обмисля закупуването на противовъздушни системи от френско-италианския консорциум „Юросам“.

Аксой признава, че системата, която ще се закупи от Русия, не е съвместима с тези на НАТО. Същевременно обаче се подчертава, че целта на Турция е сама да разработи система, която да бъде съвместима с тези на НАТО.

Коментари

Задължително поле