САЩ разследват десетки танкери за нарушаване на петролните санкции срещу Русия

Министерството на финансите на САЩ изпрати известия до корабни компании за повече от 100 кораба, за които подозира, че може да са нарушили тавана на цените на руския петрол, наложен след нахлуването в Украйна, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свой източник.

Известията са изпратени до компании в около дузина държави, според лицето, което е поискало анонимност, обсъждайки частни комуникации. Министерството на финансите наскоро наложи първите си санкции на компании, обвинени в нарушаване на горната граница на цените, и последните известия предполагат, че може да започне да търси отговорност от компаниите по-често.

САЩ санкционираха два кораба, единият от които е собственост на турска компания, за превоз на товари над тавана, докато използват западни услуги. Миналата седмица Обединеното кралство санкционира Paramount Energy & Commodities DMCC за това, че помага на Русия да избегне тавана на цените.

Говорител на Министерството на финансите каза пред Ройтерс, че ведомството не потвърждава и не коментира разследвания или действия по правоприлагане. Известията обикновено изискват от компаниите да удостоверят, че са закупили петрол под тавана или рискуват да бъдат изправени пред санкции.

Г-7 наложи горна граница от 60 долара за барел за покупките на суров петрол през декември и други прагове за рафинираните горива през февруари. Мерките изискват корабособствениците да получат атестации от търговците, че петролът не е превишил лимита. Ако е така, те нямат право да предоставят услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка