САЩ слагат таван на никотина в цигарите

Американската агенция по лекарствата обеща през април 2021 г. да забрани продажбата на ментолови цигари.

В рамките на план за 25 г. напред

Очаква се ожесточена съпротива от тютюневото лоби

Ракът е втората водеща причина за смърт сред американците

Администрацията на Джо Байдън обяви плановете си драстично да намали нивото на никотина в цигарите, продавани в САЩ, за да достигне нива, достатъчно ниски, за да избегне пристрастяването на пушачите като част от план за борба с рака, предаде АФП.

Американската агенция по лекарствата, която регулира пазара на тютюн, трябва да представи до дни предложенията си за правила, като се очаква те вероятно ще бъдат ожесточено оспорвани от тютюневата индустрия. “Никотинът предизвиква силно пристрастяване.

Пристрастяването към никотин в изгаряните продукти е основният двигател за продължителната употреба на тези продукти. Направата на цигари и други изгаряни тютюневи изделия водещи до минимално или никакво пристрастяване би помогнало за спасяването на животи”, каза директорът на Американската агенция по лекарствата Робърт Калиф, цитиран от агенцията.

Инициативата е част от по-голяма здравна програма за намаляване на смъртните случаи от рак, които президентът Джо Байдън обеща да намали с 50% за 25 години. Ракът е втората водеща причина за смърт в САЩ след сърдечно-съдовите заболявания. Тютюнът е основната предотвратима причина за смърт в страната с 480 000 смъртни случая, свързани с консумацията му, регистрирани всяка година.

Американската агенция по лекарствата обеща през април 2021 г. да забрани продажбата на ментолови цигари, ход, който “ще спаси стотици хиляди животи”. Ментоловите цигари се считат за път към тютюнопушенето, насърчавайки по-специално младите хора да започнат да пушат и са свързани с по-голяма зависимост.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка