Сбогуваме се с Кирил Маричков във вторник

Поклонението е от 13 часа в църквата “Света София”

Китаристи свириха „Клетва” в негова памет пред НДК

“Щурецът” е бил планирал юбилеен концерт за 30 октомври

Поклонението пред прочутия български певец, музикант и композитор Кирил Маричков ще бъде на 15 октомври (вторник) от 13 часа в църквата “Света София”. Основателят на легендарната рок група “Щурците” почина на 11 октомври, петък, при инцидент във врачанското село Селановци по време на подготовка за концерт. Според очевидци той се е спънал в калъфи на инструменти преди да падне от сцената.

Според тях Маричков е паднал от около метър и половина по лице без никакъв опит да се предпази. Линейката е дошла 7 минути по-късно и медицинският екип се е опитал да го откара до спешния център в Оряхово. По пътя обаче 79-годишният музикант е починал.

Маричков трябваше да свири с група “Фондацията” в Селановци, където има събор. На място е бил и китаристът Иван Лечев. “Ние всички си мислим, че той получи нещо, защото начинът, по който падна, беше без никакъв жест на самосъхранение. Всеки, който тръгва да пада, ще протегне ръце да се запази, нещо ще направи. Ние бяхме всички наоколо, но никой от нас не беше достатъчно близо, за да може някак да го задържи, да го поеме. Той падна буквално на лицето си от метър и половина височина с целия си ръст. Никой не може да оживее след такова нещо. Душата ми се къса”, разказа Лечев.

Според него през последната година е имало няколко подобни инцидента с Маричков. Той обаче искал да е на сцена, защото това е било призванието му и животът му. “Аз още не мога да го асимилирам, трябва задължително нещо да направим, за да почетем този голям човек. Той през последната година имаше няколко такива инциденти, говорихме, че вече е време да слезе от сцената, но казваше, че не не иска, защто това е неговото призвание. За съжаление, той си отиде именно там”, разказа още Лечев.

Той е роден на 30 октомври 1944 г. За същата дата тази година планираше юбилеен концерт “Кирил Маричков на 80”. Кариерата си на музикант Кирил Маричков започва през 1962 г. в първата българска рок група “Бъндараците”, на която е един от основателите. През 1967 г., малко след като “Бъндараците” се разделят, той и барабанистът Петър Цанков основават “Щурците”.

Първоначално те свирят кавър версии на популярни парчета, но не след дълго създават авторски композиции. В групата Маричков е фронтмен, басист, певец и композитор. Сред най-емблематичните му песни са “Рок в минало време”, “Вкусът на времето”, “Конникът”, “Клетва”, “Вълшебен цвят”, “ХХ век” и други.

В негова памет стотици китаристи се събраха в неделната вечер, за да изпълнят “Клетва” пред НДК.

“Когато правих музиката на филма “Вчера” с китара и като я изпях на Иван Андонов, той ми каза: “Тази песен ще ни надживее и двамата”, каза преди време в свое интервю Маричков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура