Тръмп уволни шеф от разузнаването, участвал в импийчмънта срещу него

Бизнесът иска промени Закона за извънредното положение

Семейството на 1-годишното дете с Covid-19 се е завърнало от Германия

СЗО: Коронавирусът поваля все повече здрави и млади хора

Близо 60 000 души са починали от новия коронавирус

Премиерът Борисов: Два завода в България тестват произовдство на респиратори Не ми се занимава повече с президента. СЗО каза , че социалната изолация трябва да продължи, заяви той

430 нови заразени с коронавирус в Москва за денонощие 3357 достигна броят на случаите в руската столица

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Менда Стоянова: За два дни са регистрирани 230 фирми по мярката „60/40“

44-годишна жена е убита от мъжа си в с. Ново Оряхово

Любимите рецепти на Том Круз Актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си

Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Сборник разкрива как ДС унищожава националистическите организации след 1944 г.

Поредният документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” бе представен в четвъртък в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Събитието бе открито от зам.-ректора проф. д-р Георги Апостолов и историка доц. д-р Валентин Китанов. „Искам да благодаря на ръководството на ЮЗУ за смелостта да ни поканят. Сборникът „Държавна сигурност и забранени организации (Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“), 1944-1991” съдържа много интересни данни”, каза Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата.

Сборникът разкрива как за един продължителен период от време органите на ДС са активно ангажирани с отстраняването от политическата сцена и социалния живот на организации с идейна и политическа платформа, противопоставяща се на властващата идеология. С тази задача е натоварено отделение „А“ (вътрешнополитическото разузнаване) към ДНМ, чрез него се води борба срещу контрареволюцията. Функцията на отделение „А“ е да проследява, преследва, разкрива, арестува и предава на Народния съд „вражеските елементи“. След приключването на работата на Народния съд (април 1945 г.) централните групи в отделение „А“ се обособяват за дейност в различни направления за борба с анархисти, троцкисти, срещу православното духовенство, срещу БЗНС и срещу бившите организации, определени като фашистки.

Постановление на Министерски съвет от 6 септември 1944 година до Министерството на вътрешните работи и народното здраве гласи буквално: „Одобрява се следното:

Разтурва всички организации с фашистка и национал-социалистическа идеалогия, като такива нямящи нищо общо с народностния бит, а изключително вдъхновявани от вън, и се възлага на министра на вътрешните работи с заповед да определи писмено организациите и процедурата на тяхната ликвидация”. Оцелял през годините е и списък с 68 „разтурени дружества с фашистка идеология”. Някои от въпросните организации са имали външни белези на фашизъм – фашистки знаци, антисемитизъм, други са били чисто националистически. Постепенно се преминава към преследване, репресия и лагери. Но не само на тези организации, но и на така наречените „бивши хора”- термин на НКВД в Съветския съюз, имплантиран и у нас, който се отнася за хора от стопанския и икономически елит на България. Макар че тези хора нямат нищо общо с възгледите на въпросните организации. „На репресия е подложена през 50-те години на миналия век дори Българската православна църква. По време на Възродителния процес в страната ни през 1985 година на заседание вътрешният министър посочва следното: „ние православните попове ги смачкахме, та с мюсюлманите ли няма да се справим”, сподели Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

Във втория раздел на сборника са включени документи, свързани със Съюза на българските национални легиони и нелегалната дейност, извършвана от бившите му членове след разформирането на организацията.

В третия раздел са поместени документи за други разформировани организации: „Бранник“, „Съюзът на ратниците за напредък на българщината“, Всебългарският съюз „Отец Паисий“ и тяхната нелегална дейност.

Книжното тяло на сборника включва 97 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание – 128.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. е, то и ес мачка всичко що поставя националното над брюкселските интереси.

  2. Tryabva sud na Narodnia Sud! Tozi sud izobshto ne e naroden, kamo li da e sud. Tova si e prosto razboinicheska selska shumkarska formacia izbila hiliadi nevinni hora. Tezi selski laina KOMUNISTITE tryabva da budat izbiti, kakto te sa izbivali. Za da ne se povtarya veche taya istoria!

    1. Хапчетата неграмотнико безроден слабоумний…
      Народният съд е направен от демократа кимон георгиев по решение на победителите във всв и лично чърчил.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.