Свалят сметките за ток с енергия от Балтийско море

Сметките за ток може да бъдат по-ниски като ползваме електроенергия от Балтийско море и от съседните страни.

Вечер ще ползваме електроенергия от съседите

Необходимо е да бъдат изградени централи за зелен водород, каза шефът на ЕСО Ангелин Цачев

Токът от АЕЦ до 65 евро/MWh

Сметките за ток може да бъдат понижени като ползваме електроенергия от Балтийско море и Северно море. България е предложила на Европейската комисия два големи проекта, чрез които по-ефективно ще бъде управлявана енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), стана ясно от думите на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на конференция, организирана от АИКБ.

Първият проект е за изграждане на енергиен коридор по направлението Север-Юг, който ще минава през Германия, Полша, Румъния, България и ще стига до Гърция. Идеята е чрез него да можем да ползваме вятърната енергия от Балтийско и Северно море, чийто капацитет е оценен на над 400 гигаватчаса. Европейският съюз ще инвестира в инфраструктура за използване на тази енергия.

Другият проект е за изграждане на енергиен коридор по направлението Изток-Запад - да започва от Турция, да минава през Гърция, България, Албания и да стига до Италия. Идеята е да бъде използвана разликата в часовото време. Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато се стъмва и хората се връщат от работа. Чрез този енергиен коридор ще можем да ползваме ток от съседите в пиковите часове, когато потреблението при тях е по-малко.

Другият възможен подход е трансформиране на енергия от ВЕИ в зелен водород чрез изграждане на инсталации за зелен водород, каза Ангелин Цачев. Свръх производството на електроенергия от вятър и слънце дава възможност за производство на зелен водород. В проекта за енергийна стратегия на България е предвидено мощности за производство на зелен водород да бъдат изградени в района на Стара Загора, стана ясно от думите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов. Надявам се до 2-3 години да бъдат изградени първите мощности за зелен водород, каза Ангелин Цачев. Цената на газа на хъба в Нидерландия е 30 евро за мегаватчас, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Предстои да бъдат изградени два нови ядрени блока в АЕЦ “Козлодуй”. Беше оповестено, че цената ще бъде до 7 млрд. евро на блок, а цената на електроенергията от новите ядрени мощности ще бъде до 65 евро за мегаватчас, каза Васил Велев. Всичко над тези цени ще смятаме, че е в резултат на корупционни практики, продължи председателят на АИКБ.

Не сме оптимисти, че скоро ще има дългосрочни договори за доставка на електроенергия за малките и средни предприятия, заяви Васил Велев. Има над 600 хил. потребители на електроенергия на пазарни цени, но само 60 големи компании имат дългосрочни договори, обясни той.

Намаляват използването на въглища

Заменят ТЕЦ-овете с ВЕИ-та и водородни централи

34,1% от енергията от ВЕИ

ТЕЦ-овете ще бъдат заменени с електроенергия от ВЕИ.

Производството на електроенергия от ТЕЦ-овете след края на 2025 г. постепенно ще бъде заменено с ВЕИ-та, каза зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на конференция за устойчива енергийна система. Промяната е залегнала в проекта на енергийна стратегия на страната. В стратегията е предвидено изграждането на два нови ядрени блока и съоръжения за съхранение на електроенергия. Целта е до 2030 г. 34,1% от използваната енергия в страната да е от ВЕИ, обясни Ива Петрова.

Зам.-министърът заяви, че са необходими огромни инвестиции в разпределителната мрежа. 40% от мрежата е на 40 години. Публичният ресурс не е достатъчен за тези инвестиции, каза Ива Петрова.

Не можем да разчитаме само на електроенергия от ВЕИ, въпреки че потенциалът им е огромен, каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. Затова съм доволен от решението да бъдат изградени два нови ядрени блока, продължи той. През последните около две години към мрежата са присъединени 2200 мегаватчаса нови мощности от ВЕИ. През настоящата година е планирано да бъдат присъединени още 800-1000 мегаватчаса нови ВЕИ мощности и още толкова през следващата година, обясни Ангелин Цачев.

Инвестират в изграждане на батерии

Отрицателни цени от -88 лв. на мегаватчас

През уикенда потреблението е малко

През уикенда имаше отрицателни цени на тока заради намаленото потребление и производството от ВЕИ.

През уикенда имаше отрицателни цени на тока от минус 88 лв. за мегаватчас. Причината за това е намаленото потребление на ток през почивните дни и голямото производство на електроенергия от слънцето заради хубавото време.

Отрицателните цени не са добри за ВЕИ-та, но са добри за бизнеса, каза председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев по време на конференцията, организирана от АИКБ. Крайно високите и крайно ниските цени в средносрочен план са нещо хубаво за енергетиката, заяви той.

Рекордно високите цени на тока през 2022 г. доведоха до бум на инвестициите във ВЕИ. Десетки хиляди предприятия инвестират във ВЕИ. Сега отрицателните цени на тока ще доведат до инвестиции в батерии за съхранение на енергия.

Невидимата ръка на свободния пазар ще направи така, че енергетиката се развива, заяви Делян Добрев. Проблемът със свръхпроизводството на електроенергия от ВЕИ може да бъде решен чрез създаването на системи за съхранение на енергия за собствено потребление, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. В Германия вече има 1 млн. такива системи, като 500 хил. от тях са изградени през 2023 г., продължи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика