Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Свети Андрей бил покровител на древните българи Доказателства за това има и в Италия, където се заселва братът на Аспарух

Баптистерий (от лат.: baptisterium, помещение за извършване на ритуала Свето кръщение), където последователите на апостол Андрей са кръщавали езичниците от днешна Североизточна България, откриха археолози при разкопки на античния град Мисионис край Търговище. Край църквата миналата година бе открит уникален оловен кръст с образа на апостол Андрей. А това е твърде интересно…

Много историци смятат, че св. Андрей е покровител на древните българи, които  дълги години бяха наричани прабългари. Доказателства за това има дори на Апенините. Там са най-много всъщност.

Италианските историци Угели и Орсини, изследвайки живота в Беневентското херцогство, установяват, че през онази епоха тамошният храм се казва св. Андрея ди Палофернус. Те са категорични, че този светец е покровител на древните българи, заселили се на полуострова.

Палофернус е староримското име на областите на северозапад от Черно море, т.е. вероятно управляваните от Аспаруховия брат  Алцек части от Велика България, местата, където според преданието е проповядвал самият първи Христов ученик св. Андрей Първозвани. Според писанията той покръства там в християнството 70 000 езичници. Българите просто тачат светеца, защото проповядва в старите им земи в Скития, преди да бъде разпнат в гръцкия град Патра.

Още през 1942 г. италианският историк проф. Винченцо д’Амико съобщава, че повече от 700 селища на Апенините са основани от древните българи. Според него близо 3 милиона италианци са техни потомци. В труда си „Протобългарите в Италия“ той се позовава на редица стари документи, говорещи за присъствието им на Апенините през вековете. Според учения българите за първи път донасят и започват да отглеждат ориз в Италия. Установяват и други непознати дотогава на полуострова земеделски практики. Което значи, че още тогава са били не само конен народ, но и отлични стопани, когато са в мир. За Алцек се предполага, че като баща си, великия кан Кубрат, приема християнството, без да го налага на войската си. Част от бойците му и техните семейства очевидно също са християни, още повече, че живеят в сърцето на християнския свят. Винченцо д’Амико обръща внимание на факта, че в Италия навсякъде, където през Средновековието е имало прабългарски общности, по техен почин са вдигнати и църкви, носещи името на св. Андрей Първозвани.

Излизат все повече доказателства, че култът към св. Андрей май идва в Италия именно с конниците на Алцек. Пише го дори в документи на Римската църква. Ето какво казва един от тях: „Разпространението на култа към св. Андрей става по време на лангобардското владичество /VI-VII в./ и е дело на българите, повикани да заселят някои земи, обезлюдени след войната с Византия“.

През 1987 г. италиански археолози откриват масов гроб в полето край Кампокиро-Вичене, до град Бояно в областта Молизе. През 90-те е намерен и друг некропол край Морионе, само на 800 метра от първия. В него са описани 175 гроба, в 12 от тях мъже са погребани с конете си, а телата са положени в посока изток-запад. За гроб номер 33 от Кампокиро се предполага, че е на кан Алцек. Воинът в него е силен мъж, убит в бой, със страшен удар в главата. Погребан е заедно с коня си. Около тялото му за пътуването в отвъдното са наредени оръжия и ценни предмети, сред които златен пръстен със скъпоценен камък, изработен от монета. На него личат везни, държани от ръка, символ от времето на римския император Октавиан Август.

Вече сме писали, че български отряди са били ударната сила на византийския цезар – пълководеца Флавий Велизарий, живял между 505 и 565 г. след Христа, magister militum per Orientem, от 534 г. единствен консул на Източната Римска империя. Негов секретар и съветник бил прочутият летописец Прокопий Кесариийски, чиито сведения очевидно са от първа ръка.  Пълководецът често използвал наемни български отряди, с които в началото на военната си кариера се е бил под стените на Константинопол. Интересното според летописеца е, че от Италия той пише на императора си да му изпрати подкрепления от българи и славяни, което значи, че двете общности са воювали рамо до рамо повече от 150 години преди Аспарух да създаде Дунавска България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. По това време траките от гетските племена/или готите/ единствено от всички други народи са наричани словени/сега славяни/, а другите траки от племето на мизите са наричани българи. Повече от 1000години мизите са наричани българи и обратно. Освен словени, както са наречени гетите през 2-ри век, те са наричани готи и скити. Даките са част от гетите. Масагетите и сарматите също са скити като гетите/готите/, наричани словени. Всичките са траки, а днес се наричат българи. Велизарий е най-великият пълководец в империята е родом от Сепарева баня и служи на земляка си Юстиниян Велики, също тракиец/българин/. От трети до 6-ти век има българска доминация в Римската империя. Константин Велики/Костадин по български/,въвел християнството в империята е от мизите/българите/. Траките/българите/ са първите християни в Европа, преди гърците. Св.Павел е кръстил първата тракийка в Пловдив с името Лидия и оттогава там има епископ, Св. Ерм, името е същото като българския владетелски род Ерми, същото е името на Хермес, това е тракийско име, не е гръцко. През 1-ви век Св.Андрей проповядва в добруджанските земи/Малка Скития/ където са живели предимно гети/готи/, наричани и скити. българите и „славяните“ не са две различни общности! Те са една общност, на тракийските племена. Затова, когато Аспарух присъединява към България и земите на юг от Дунава няма никакъв проблем с езикови различия. Езикът е общ за всички траки. Диалектните особености на тракийският са същите както при българският език, според акад. В.Георгиев. Глупост е твърдението на официалните ни историци, че българите загубили езика си, като за 150години се потопили в „славянското море“. Кой завоевател е загубил езика си?Вярно е обратното! Проверете и помислете1

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.