Световните разходи за отбрана растат

МИСИ отчита, че световните бюджети за отбрана едва сега се завръщат на нивата си спрямо БВП, отпреди началото на световната финансова криза.

Най-малко с 4% повече от предходната година

Страховете от Русия в Европа движат тенденцията

За изминалата година световните разходи в областта на отбраната са отчели най-висок ръст за последните десет години, на фона на нарастващи съперничества между западните държави и надпреварата в новите технологии. Това се казва в редовния доклад на базирания в Стокхолм Международен институт за стратегически изследвания (МИСИ), цитиран от АФП. Според изследователите общият ръст на разходите за отбрана за 2019 г. достига 4 процента.

Според докладът представен при откриването на международната конференция по сигурността в Мюнхен вчера, двете държави инвестиращи най-много въоръжение в света - САЩ (685 млрд. долара за година) и Китай (181 млрд. долара) - запазват траен ръст на разходите със средно 6,6 процента на годишна база, спрямо 2018 г.

Американските разходи за отбрана са нараснали 54,3 млрд. долара спрямо предходната година, което по себе си представлява една седма от глобалния бюджет за отбрана, посочва АФП. На трето място по отбранителни разходи за 2019 г. зад тях са Саудитска Арабия, Русия и Индия. В класацията следват Великобритания, Франция, Япония и Германия.

“Увеличаването на разходите за отбрана се дължи на излизането от финансовата криза (б. р. - от 2008 г.) и остро възприемане на съществуващите заплахи”, каза в Стокхолм в петък директорът на МИСИ, Джон Чипман. По данните на МИСИ страховете от Русия в Европа са довели до 4,2% глобално увеличение на отбранителните разходи на годишна база.

Коментари

Задължително поле