Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Прожектират „Паразит“ първо в Бургас

Младен Маринов: По официалните канали няма запитвания от испанските власти за Бойко Борисов

Ограбиха белгийски бизнесмен в жилищен вход в Търговище

Фандъкова: Не прави чест на никого да провежда партийно шествие в Деня на Левски

Шумен на 14-то място по заплати

Наградиха кола, която се кара без книжка Citroen Ami One дава свобода на движение в града

Задържаха мъж, заплашил с убийство съдия от СГС

Младеж налетял да бие баба си, взела му наркотиците

Частен охранител нападна полицаи в Горна Оряховица Униформените открили стрелба по гарда

Световните разходи за отбрана растат

МИСИ отчита, че световните бюджети за отбрана едва сега се завръщат на нивата си спрямо БВП, отпреди началото на световната финансова криза.

Най-малко с 4% повече от предходната година

Страховете от Русия в Европа движат тенденцията

За изминалата година световните разходи в областта на отбраната са отчели най-висок ръст за последните десет години, на фона на нарастващи съперничества между западните държави и надпреварата в новите технологии. Това се казва в редовния доклад на базирания в Стокхолм Международен институт за стратегически изследвания (МИСИ), цитиран от АФП. Според изследователите общият ръст на разходите за отбрана за 2019 г. достига 4 процента.

Според докладът представен при откриването на международната конференция по сигурността в Мюнхен вчера, двете държави инвестиращи най-много въоръжение в света – САЩ (685 млрд. долара за година) и Китай (181 млрд. долара) – запазват траен ръст на разходите със средно 6,6 процента на годишна база, спрямо 2018 г.

Американските разходи за отбрана са нараснали 54,3 млрд. долара спрямо предходната година, което по себе си представлява една седма от глобалния бюджет за отбрана, посочва АФП. На трето място по отбранителни разходи за 2019 г. зад тях са Саудитска Арабия, Русия и Индия. В класацията следват Великобритания, Франция, Япония и Германия.

“Увеличаването на разходите за отбрана се дължи на излизането от финансовата криза (б. р. – от 2008 г.) и остро възприемане на съществуващите заплахи”, каза в Стокхолм в петък директорът на МИСИ, Джон Чипман. По данните на МИСИ страховете от Русия в Европа са довели до 4,2% глобално увеличение на отбранителните разходи на годишна база.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.