Световно отличие за наш център по хемофилия

Центърът по хемофилия и таласемия във варненската УМБАЛ "Св. Марина" и партньорския му център в университетската болница в Бон бяха удостоени с най-високото отличие на Световната федерация по хемофилия /СФК/ - Twins of the Year 2015.

Призът бе връчен при закриването на Световния конгрес на СФК в Орландо, САЩ. Той се присъжда ежегодно на два центъра-близнаци - водещ и развиващ се, които участват в т.нар. "Чифтна програма" на СФХ и са постигнали впечатляващи резултати за подобряване на грижите за пациентите с вродени болести на кръвосъсирването в развиващия се център.

Варна и Бон грабнаха наградата в конкуренция със 111 други кандидати от цял свят, обясниха от "Св. Марина". Нейният център по хемофилия и таласемия работи от 3 г., от април 2014 г. е със статут на Европейски център за комплексно лечение на хемофилия, а от 2015 г. е обозначен от здравното министерство като първият експертен център по редки болести в България. До края на годината той ще бъде включен и в Европейската референтна мрежа за редки кръвни заболявания.

Коментари

Задължително поле