Светът натрупал рекорден дълг

Държавният дълг на развитите икономики е на безпрецедентни равнища от Втората световна война, каза Георгиева.

Над 188 трилиона долара или около 230% от БВП на планетата

Данните означават увеличение с 14,6%

Световната икономика е натрупала рекорден дълг, за което в голяма степен е допринесъл частният сектор, а това не е безрисково, предупреди днес управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде БТА, като цитира АФП.

Световният дълг на държавния и частния сектор общо е достигнал безпрецедентните 188 трилиона долара или около 230 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП), изтъкна тя, при откриването на Двадесетата годишна конференция за дълга на името на Жак Полак във Вашингтон. Посочената цифра бележи увеличение на световния дълг с 14,6% спрямо оценката на МВФ от април 2018 година (164 милиарда долара).

„Частният сектор е един от основните двигатели на това натрупване, което в момента представлява близо две трети от общото равнище на дълга”, подчерта Георгиева.

Освен това държавният дълг на развитите икономики е на безпрецедентни равнища от Втората световна война, допълни тя.

Банковите кредити и кредитните пазари играят основна роля за благоденствието, като помагат на домакинствата да придобиват жилище, а на компаниите - да инвестират, но в същото време „високата задлъжнялост представлява не само заплаха за финансовата стабилност, но може да бъде в тежест и за растежа”, предупреди ръководителката на МВФ.

Георгиева препоръча и да се гарантира по-голяма прозрачност в практиката на взимане и отпускане на заеми.

Коментари

Задължително поле