Свет Радославов - Батман на децата, болни от рак

Музикантът преборва тумор в мозъка преди 2 години

 

Работи със знаменитости като Кание Уест и Джей Зи

Електрик хип-хоп цигуларят е сензация в “Америка търси талант”

Български цигулар, дете-чудо и виртуоз е една от сензациите на “Америка търси талант”. Неговото име е Светлин Радославов, с творчески псевдоним Свет. В Щатите Svet е определян като музикална сензация със своите модернистични и авангардни електро хип-хоп изпълнения на цигулка. В края на август артистът прекара две вълнуващи седмици в родината си. “Имах чудесно преживяване – каза Свет специално за “Труд”. - За 20 години в Америка това ми е четвъртият път, при който идвам в родината си за повече от седмица. Моята мисия и най-голямо желание е да се върна отново в родината си, за да организирам по-голям концерт.”

Той иска този концерт да е с богата хореография и с елементи от всякакви стилове, включително и мотиви от българския фолклор. Свет не е цигулар като другите, а артист с кауза. Концертът му ще бъде благотворителен - събраните средства ще отидат за деца, болни от рак.

Той самият е минал през същото изпитание през 2016 г. – злокачествен тумор на мозъка. “Това, което преживях аз, е детска болест и обхваща 17% от детските мозъчни тумори”, казва музикантът. Когато се лекува, той непрекъснато е около такива деца, страдащи от рак.

“Беше ми много тежко, защото виждах колко много хора се борят с това. Когато аз самият се борих, свирех непрекъснато. След мозъчната операция излязох пред болницата и изсвирих Let it Be на “Бийтълс”. Това бе моята малка благодарност към всички, които са ми помогнали и са се молили за мен. През ноември 2016-а всяка сутрин когато излизах от лъчева терапия, отивах в някоя детска болница и свирех на малките. Децата не само ме приемаха, но за тях се превръщах в герой, защото бях като тях. Защото минавах през същото, през което и те. И като виждаха как аз успявам да победя болестта, се мотивираха да станат велики като мен, и те да преборят рака”, споделя мотиваторът, когото онкоболните деца навсякъде посрещат като Батман.

Казва, че е свирил на всякакви събития - концерти пред 40 хиляди души, NBA баскетболни игри, фестивали, но едно от най-незабравимите му участия е в Далас, Тексас, в болница за дечица с диагноза рак. Очите му винаги се пълнят със сълзи когато си спомни за това.

Свет е фен на спонтанността и обича да изненадва и доставя удоволствие на хората на най-неочаквани места. Той вади цигулката на улицата, в метрото, по площади и свири, но без да слага кутийка за пари. “Свирил съм и в домове за възрастни хора, приемам го като своя мисия в живота – да помагам”, казва артистът. Признава, че вдъхновението от музиката му е подействало позитивно. “Аз вярвам, че ракът ми няма да се върне. Преди година бях смъкнал поне 15 кила, сега съм с нормално тегло, чувствам се добре и физически, и психически. Душата ми се чувства добре и на колкото повече хора помагам с моята музика, толкова по-здрав се чувствам.”

За преживения катарзис споделя: “Вярвам в Бог и му благодаря. Преживяното по време на болестта ме промени. Разбрах, че не може да сме егоисти, само ние да се развиваме. Нашата мисия е този талант, дарен ни от Бога, да го раздаваме на другите и да ги мотивираме за техните лични каузи. Сега си живея живота много истински, много позитивно. Аз не съм купонджия. Обичам да си имам цел и да си я преследвам. Набелязал съм си какво трябва да постигна след 6 месеца, след година и не се разсейвам с други неща. На 31 години вече се чувствам по-мъдър.”

Свет не е като класическите музиканти. Докато свири, танцува, включва бийт. “Искам да заредя хората с позитивна енергия. Във Варна в Морското казино свирих от модерни парчета до класика и български песни като “Катерино моме”. Човекът е човек, когато се раздава. Веднъж заедно с Исус Ангелов, който за мен е Паганини на акордеона, свирихме на “Витошка”. Никога не съм виждал толкова много хора да се събират! Даваха по 10, 20 и дори 50 лева, а аз подарих всичко на Исус, защото не го направих заради парите, а заради любовта към музиката и към хората изобщо. Много артисти забравят, че публиката е тази, която им помага да се издигнат на следващото, по-високо ниво. Окей, аз съм първият българин, успял в “Америка търси талант”, аз се раздавам на хората, но и те ми дават енергия да продължа по-нагоре и по-нагоре.”

Като хип-хоп музикант един от идолите му е 2pac, загинал трагично преди 22 години. Хип-хоп е стилът, който чува още като 11-годишен, пристигайки в Америка. Днес миксира класически мотиви с хип-хоп бийтове. Изпълнява само оригинални неща, композирани и аранжирани от него самия. В САЩ не пестят суперлативи за него, работи със знаменитости като Кание Уест, Джей Зи, Филип Филипс, победител в “Американ Айдъл”.

Като съвсем малък баба му го води да пее пред фонтаните пред НДК, а хората се спират да го гледат. Спомня си и как на 3 години рецитира “Аз съм българче” пред паметника на Иван Вазов в парка Заимов. Също на 3 годинки е, когато слагат в ръцете на детето-чудо мъничка цигулчица, осминка. Свири по 4 часа на ден. На 7 години участва в конкурс за талантливи деца в Благоевград и се класира втори. Казва, че е положил много труд и дисциплина, на която го приучват от малък майка му и баба му. Учи и в музикалното училище “Любомир Пипков”, но когато е в V клас, заминава с майка си и брат си за Америка. Там тримата минават през кошмарен период. Настанени са в шелтър - приют за майки с деца. Малката евтина цигулка, която къта от България, е бягството от действителността за 11-годишното момче в миниатюрната стаичка с един креват, на който спят двамата с майка му, и бебешко легло за братчето му.

Там една от служителките чува как Светлин свири и го представя на учител от едно от най-престижните музикални училища в Щатите – Eastman School of Music, където го приемат да учи с пълна стипендия. Днес евтината цигулка е емоционален спомен, а Свет свири на изключително скъп 120-годишен инструмент, на който има автограф от Шакил О’ Нийл. Запознава се с него на фестивал в Сейнт Луис. Оказва се, че неземният Шак като малък свирел на пиано, но пръстите му били дебелички и майка му предложила по-добре да играе баскетбол.

След трудните първи години на семейството му в Америка Свет решава да си има и друга стабилна професия и завършва икономика и маркетинг. Днес тези знания му помагат да менажира собствената си продуцентска компания, в която представя и други изпълнители в стил хип-хоп, джаз, хаус.

Звездата му като музикант изгрява когато участва в “Америка търси талант”. Журито в звезден състав - скандалният водещ Хауърд Стърн, Шейн Озбърн, съпруга на Ози Озбърн и Хауи Мандалми е в потрес след изпълнението му. Стърн, от когото се очаква да “забива” гадно участниците, възкликва: “Ти си най-добрият цигулар, когото съм чувал!”. “Ти си брилянтен музикант”, му казва и Хауи Мандалми. Тогава е само на 25 години, след 22 години свирене на цигулка. Трихилядната зала е на крака и дълго скандира: “Свет, Свет, Свет!”.

След участието в любимия формат на американците следва турне в 120 града във всички щати. Прави и турне по колежите, а в САЩ има около 2500 висши училища. Издава албум String Theory - “Теорията на струните” – име, вдъхновено от Айнщайн.

Свет живее от 20 години с майка си и брат си в Рочестър, малък град на 6 часа от Ню Йорк с кола. В къщата си е оборудвал студио и оттам може да лети навсякъде по света за участия. В Америка му предстоят концерти, участия, нов сингъл и албум, съвместни проекти с други артисти, много пътувания... “Българите сме специални хора. Сърцето ми си остава тук завинаги – казва Свет, който разплака много сънародници с изпълнението си на химна по случай 3 март през 2016 г., а видеото му стана сензация в социалните мрежи. Както и това на “Моя страна”. “Две години след като се излекувах от рака, се чувствам като прероден, болестта ме направи по-силен мъж. Вече съм на 31 години, време ми е да си изпълня мисията докрай”, каза Свет на тръгване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица