Свещен камък на Земенския манастир изнесен в Гърция

Обителта от векове привлича масони и иманяри

Тайнствен свещен камък, ключ към загадка, ревниво пазена от векове в Земенския манастир, е бил изнесен в Гърция. Посегателството над храма е станало по поръчение на богат колекционер, разкриха пред „Зодиак“ екстрасенси.

В последните години има засилен интерес към българската история, което води до все повече поръчки за изнасяне на светини от страната, които попълват чужди колекции. Често техните притежатели са водени от легенди за величие и този път са успели да изпреварят дори масоните, които от години са по следите на заровеното под Земенския манастир минало.

Преданията за тайната, скрита там, кара зидари от цял свят да се стичат у нас. Те търсят скрити символи и доказателства за това, че в манастира като обикновен посетител, лично е идвал покойният папа Йоан-Павел Втори.

Според легендата през Земен са минали и кръстоносците. Те пък са търсили следи за храма на Соломон по писмени знаци от стенописите. Оттук някога е минавал и римски път, който допълнително вдига апетитите към миналото, което лежи под храма.

Една от най-интригуващите истории обаче е, че богомилите тачели мястото и пазели в него знака на българина - единствения символ, който може да обедини религиите по света. Кардинал от Ватикана дори предрекъл, че Земен ще спаси земята.

Заради богатата мистика на мястото се знае малко за последното посегателство над манастира, разкрива пред „Зодиак“ маг Ивайло.  „Станало е преди около 6 години. На това място има интересно светилище. На малко места има жертвеник за езически жертвоприношения в средата на храм“, допълва той.

По думите му не е изключено да има още посегателства върху манастира, в опит да бъдат изнесени тайните му, но успокоява, че извършителите ще бъдат разкрити.

 

Разкопки за злато

Търсят имането на цар

До 1966 г. манастирът „Св. Йоан Богослов“ е бил действащ. През последните си десетилетия е бил своеобразна лечебница за монаси с психически разстройства. Тогава намират старинните стенописи и Светият синод се съгласява да преотстъпи манастира на Националния исторически музей. В замяна на това в центъра на Земен е вдигнат друг храм на Св. Йоан Богослов - един от малкото, построени при комунизма.

Въпреки промените в години той винаги е бил магнит не само за поклонници, романтици и мистици, но и за родните иманяри.

Любителите археолози търсят около него имането на основателя на царската династия Шишмановци - цар Михаил III Шишман Асен.

Според преданието българският владетел загинал в битка със сръбския владетел Стефан Дечански през 1330 г. край крепостта Землънград.

 

През XI век

Майстори зидари в битка край Струма

Кой ще вдигне по-хубава църква. На такъв облог се хванали  майстор зидар и негов ученик, а сред условията било още никой от тях да не вижда градежа на другия, докато не е готов.

Двамата започнали работа на разстояние десетина километра един от друг по поречието на Струма.

Когато вдигнали църквите, събрало се множество начело с местните боляри да ги оцени. Майсторът видял сградата на своя ученик, ахнал и наредил на чираците си да срутят неговата собствена.

Освен тази история, търсачи на тайни бродят и сред останали манастира в околността.  Сред тях са Жабленският и Пещерският.

 

Поток от любопитни посетители

Туристи търсят знаци

Хиляди туристи всяка година идват в Земенския манастир, водени от историите за хилядолетната загадка в малката църквичка, носеща името на Св. Йоан Богослов,

Тя е съхранена непокътната в продължение на десет века.  Целият комплекс „Земенски манастир“ е паметник на културата. Църквата „Св. Йоан Богослов“ е единствената у нас с кубична форма.

Най-старият стенопис датира от XI век, когато била построена обителта. Той изобразява света Ана и е единствената фреска, запазена от първото изографисване на храма. Автентичен е и подът, изграден от разноцветни каменни плочи. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. Тя е предмет на специално внимание и от страна на масоните.

14012162_10153698662312617_838649364_n

14012151_10153698662332617_1598893920_n

14017680_10153698662282617_2121379755_n

Коментари

Задължително поле