Очевидец спасява убиеца на Милен Цветков

От твърденията на Тодор Петров може да излезе, че случаят е нанасяне на тежка телесна повреда, а не причиняване на смърт

Петров е известен като Ловеца на автографи

Очевидец на катастрофата с Милен Цветков, чиито обяснения текат по медиите вече три дни, може да спаси убиеца от присъда за неумишлено причиняване на смърт. За това предупредиха вчера юристи, които от 3 дни следят изявите на очевидеца Тодор Петров пред всички медии. От думите му излиза, че Милен Цветков е бил контактен и в съзнание, получавал е първа помощ от случайни хора, движението в района не било отцепено, линейката е закъсняла и т.н. Ако тези показания плюс още няколко на подобни „свидетели“ бъдат повторени в съда, 22-годишния Кристиан Николов може и да бъде оправдан за убийството на Милен Цветков при катастрофа и евентуално осъден за тежка телесна повреда.

„Разкъсването на пряката причинна връзка промяна квалифакцията на деянието. Деецът отговаря за тежка телесна повреда, тъй като смъртта е резултат от последващи обстоятелства, настъпили след деянието не по вина на извършителя. В най-лошия за него (Кристиян Николов – б. р. ) вариант, той ще отговаря за причинена смърт по непредпазливост при многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства“, написа във фейсбук бившата съдийка Румяна Ченалова. Мнението й се споделя и от експерти по наказателно право.

Вчера репортер на „Труд“ разговаря с Тодор Петров и този път твърденията му бяха много по-пестеливи. Той е известен в социалните мрежи като Ловеца на автографи и обича да го дават по телевизията, като е гостувал дори в предаването на Милен Цветков.

„Труд“ откри вчера и друг свидетел, който е готов да съдейства на разследващите, въпреки че до момента не е бил потърсен от тях. Става дума за адвоката по наказателно право Светла Костенска, която се оказала на няколко метра от тежко ранения Милен Цветков и успяла да проследи събитията след жестокия сблъсък.

Журналистът Милен Цветков е получил травми, несъвместими с живота и е издъхнал на входа на „Пирогов“. Бил е без шанс да оцелее при жестокия удар и всякакви спекулации за първоначално доброто му състоянието, за оказана му неадекватна първа помощ, за забавяне на линейката и т.н. са неуместни, гласят заключенията на лекарите.

Както писа „Труд“ вчера, при удара Милен е понесъл ускорение 13 пъти по-голямо от земното , което е причинило поражения на вътрешните му органи. Такова е и заключението на съдебните лекари, които сочат в доклада си от аутопсията четири смъртоносни травми, сред които е и разкъсване на аортата. Има и тежка гръдна травма, контузени са белите му дробове, счупени са ребрата му от 3-о до 11-о. Такива поражения са типични при автомобилна катастрофа, когато при сблъсък човешкото тяло от покой получи огромно ускорение за секунда или части от секундата.

Според медици не било изключено Цветков да е останал в съзнание до 5 минути, но за да бъде спасен, е трябвало моментално след удара да бъде вкаран в операционна, а хирурзите да са наясно какво му е – нещо, които в реалността е невъзможно да се случи.

"Спешна помощ" е реагирала максимално бързо при инцидента с Милен Цветков“, заяви вчера пред журналисти директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. По думите му сигналът за случая е подаден в 18.16 часа. На мястото реанимационният екип е пристигнал в 18.23 часа, твърди д-р Гелев (Вижте по-долу какво разказа свидетелката адвокат Светла Костенска).

При пристигането на екипа пострадалият е лежал на платното по гръб, а граждани са му оказвали първа помощ. Лекарката от екипа е видяла, че са му правили изкуствено дишане, но е бил в кома. Предприети са незабавно непряк сърдечен масаж и обдишване. След няколко минути са го поставили на гръбначна шина, вкаран е в линейката и са продължили действията. Имал е единични сърдечни удари, продължило е и обдишването.

Съдовете на крайниците му са били колабирали и не е била възможна венозна апликация на медикамент, което е наложило да се направи мускулно. Имало е неколкократни опити за интубация, но са били неуспешни заради трахея, пълна с кръв.

Пред входа на болница "Пирогов" пациентът е издъхнал от несъвместимите с живота травми.

Промяната, която е настъпила у пострадалия в резултат на катастрофата, е била такава, че екипите ни не са разпознали Цветков, каза още д-р Гелев.

В отговор на въпрос защо Цветков не е транспортиран до най-близката болница „Токуда“, д-р Гелев посочи, че там няма спешна шокова зала. В София има три болници с подобна шокова зала, в която могат да се извикат лекари от всички специалности - в "Пирогов", във ВМА и в "Св. Анна", обясни Гелев.

Човек без подготовка за долекарска помощ на практика не може да помогне по никакъв начин в подобен инцидент. Хората, които могат да окажат адекватна медицинска помощ, са екипите на спешната помощ, категоричен бе д-р Гелев.

 

Ловецът на автографи Тодор Петров:

Не видях кръв и рани по Милен

„Бях на 15 метра от мястото на катастрофата. С мои приятели седяхме на една пейка и чакахме Луна за автограф. Видях фаталния джип да преминава с голяма скорост покрай нас. Само след секунди се чу зверско свистене и много силен удар“. Това разказа вчера пред „Труд“ Тодор Петров, известен като Ловеца на автографи. Той е учител по география и се явява често в медиите, с него е правил интервю и Милен Цветков в предаването си, когато Тодор взел автографи от Григор Димитров и бившата му приятелка Никол Шерцингер.

„Първоначално не разбрах кой е в първата кола. Погледнах към джипа - видях, че са живи. Имаше момче и момиче, които говореха по телефона. После забелязах, че шофьорът от „Субару“-то е до бордюра. Тогава разпознах Милен Цветков. Бях на отсрещния тротоар, но се виждаше, че няма външни рани, нямаше и кръв. Не съм видял как е излязъл от колата. Някой му даваше вода. Имаше хора с униформи – или полицаи, или охранители от мола“, разказа Петров. Пред „Труд“ гардовете на търговския център обаче обясниха, че не са ходили до мястото, а полицай от метрото се притекъл първи.

„Не съм казвал, че линейката е закъсняла с 20 минути. Просто загубих представа за времето и ми се стори цяла вечност“, допълни Петров. Според него преди да дойдат лекарите, състоянието на журналиста се влошило и хората около него се опитали да му отворят устата. „Май му трябваше спешно кислород. Дойде линейката. Бяха две млади жени. Едната се опита да му прави сърдечен масаж, но Милен не даваше признаци на живот. Качиха го в линейката. Но тя не тръгна веднага, явно вътре са му правели някакви манипулации“, спомни си Ловеца на автографи.

 

Адвокат Светла Костенска, която първа подава сигнал за катастрофата:

Милен лежеше с глава на бордюра

Обадих се на тел. 112 в 18,18 ч, до 18,30 ч линейка не беше дошла

„Милен лежеше с глава на бордюра, тялото му бе на платното, точно на ъгъла на кръстовището на бул. „Черни връх“ и улица „Сребърна“. Не видях да е контактен, над него се беше надвесил полицай и се опитваше да му окаже първа помощ“. Това разказа вчера пред „Труд“ адвокат Светла Костенска, която е станала очевидец на катастрофата навръх Великден, при която загина Милен Цветков.

„Спусках се с автомобила по бул. „Черни връх“ и погледнах телефона си, че показва 18,14 ч. Исках да се престроя за десен завой, но не успях, защото при приближаване до кръстовището видях, че платното там е блокирано. Веднага разбрах от видяното, че има ПТП с пострадал човек. Включих аварийни светлини, спрях до тротоара на мола и веднага позвъних на тел. 112. От екрана ми се вижда, че часът е 18,18. Представих се, питаха ме къде се намирам и какво виждам. Не ми казаха, че вече имат такъв сигнал. Имах добра видимост към полицая, който се беше навел над Милен Цветков, той имаше колега в патрулка, после дойде втора патрулка, от която притичаха още двама полицаи.

Исках също да окажа първа помощ, защото вече веднъж съм го правила на бременна жена на магистрала „Тракия“, но нямаше как да сляза от колата и да я оставя на това място. Вече се беше образувало задръстване, зад мен имаше автобус и чакахме всеки момент полицаите да регулират движението, за да се изтеглим и да освободим булеварда. Останах там точно до 18,30 ч и линейка не беше дошла. Чух от „Спешна помощ“ да казват, че са дошли за 6 минути след сигнала. Бях там за 2 пъти по 6 минути, но повтарям – линейка нямаше. Тъй като съм работила и като юрисконсулт на Министерство на здравеопазването нямам отговор на въпроса защо Милен Цветков е закаран в „Пирогов“, а не в спешното на болница „Токуда“, която се намира на 2 минути път от това кръстовище“, каза още адвокат Костенска. До момента тя не е потърсена от разследващите за показания, но е готова изцяло да им съдейства за изясняване на факти и обстоятелства по случая.

„Тялото на Милен бе на около 50-60 сантиметра от „Ауди“-то и не зная защо е било там, при положение, че автомобилът му „Субару“ бе точно в средата на кръстовището. Друго нещо, което ми направи впечатление – младежът, шофьорът на „Ауди“-то ровеше нещо на задната седалка и под нея. Нали разбирате, че той току що е участвал в ПТП, а в такива случаи хората изпадат в шок, или ако запазят самообладание се опитват да помагат на пострадалите, но не и да си търсят някакви изгубени или изпаднали вещи“, добави свидетелката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения