Свирепи ограничения за сериала на Amazon по „Властелинът на пръстените”

Изображения и илюстрации към епичните книги на Толкин.

Семейството на Толкин постави условия на мегапродукцията

Действието ще се развива само през Втората епоха

Очаква се снимките на свръхскъпия сериал да започнат догодина

Сериалът на Amazon по „Властелинът на пръстените” ще бъде силно ограничен от изискванията и условията на семейството на великия писател Толкин, което отговаря за монументалното му литературно и културно наследство. Преди две години Amazon спечели битката за правата с Netflix, плати 250 милиона долара за тях и обяви, че ще инвестира общо един милиард долара в сериал за Средната земя.

Но тези дни стана ясно, че компанията няма да има достъп до голяма част от историите на Толкин, а семейството му ще одобрява всичко. Изследователят и експерт по Толкин Том Шипи ще бъде на терен, за да наблюдава процеса и спазването на правилата. Пред немския фен сайт „Deutsche Tolkien” той разказва, че попечителският тръст на Толкин не позволил на Amazon да развият сюжета на сериала си в друга епоха на Средната земя, освен Втората. Това означава, че въпреки заглавието, новата адаптация няма да засегне събитията от Третата епоха, познати ни от трилогията на Питър Джаксън, няма да видим Фродо или унищожаването на пръстена.

Наскоро от Amazon приветстваха феновете с „добре дошли във Втората епоха”. Тя започва след прокуждането на първия мрачен владетел на Арда Мелкор (Моргот) в Пустотата. Това е периодът, в който са изковани Пръстените на Силата (три Пръстена за елфите крале под този небосводи седем за джуджетата в дворците им от камък, да вземат девет хората със краткия живот), като и всевластният Единствен пръстен (за Мрачния владетел с трон от черен пламък, в страната му Мордор, където тегне мрак) - Единствен Пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие, Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие. Това е и епохата на възхода и падението на Нуменор - златните години на хората. Арагорн е пряк потомък на кралската линия на Нуменор.

Някои фенове са доволни. Според тях светът на Толкин е толкова голям и могат да бъдат разказани толкова много интересни истории от всякакъв характер - от епични битки до интимни истории за любов и приятелство, че би било е жалко ако сериалът „Властелинът на пръстените” преповтаря трилогията на Джаксън.

Amazon все пак ще имат свобода да добавят подробности, тъй като Толкин не описва детайлно всяко събитие от Втората епоха, добавя Шипи. Тази ера е описана най-подробно в „Недовършени предания” - сборник с различни разкази, публикуван посмъртно през 1980 г. Това може да се превърне в „минно поле”, по думите на изследователя, тъй като „тръстът на Толкин ще настоява да не се променя основната форма на Втората епоха”, което означава, че създателите на сериала ще трябва да се придържат към събитията от книгите.

Коментари

Задължително поле