Свлачище затвори крайбрежната алея във Варна

Снимка: Архив

Активиране на старо свлачище доведе до затваряне на северната част от крайбрежната алея във Варна.

След дъждовете през последните дни от стръмния скат над пътя надвиснали две големи скали и няколко дървета. Заради риска да се срутят върху оживената и извън сезона алея свикана от областния управител Тодор Йотов междуведомствена комисия взе решение районът да бъде отцепен за пешеходци, велосипедисти и автомобили. Мярката влезе в сила от петък сутринта.

На входа към алеята и до Четвърта буна бяха поставени метални заграждения с предупредителни табели, имаше и дежурни полицейски постове. Кметът на Варна Иван Портних обяви частично бедствено положение в засегнатата зона.

То ще важи няколко дни, докато се премахнат опасните скални късове и дървета и се обезопаси ската. За цялостното му саниране ще са нужни между 15 и 20 млн. лв., изчислиха експерти преди близо 2 г., когато върху алеята се срутиха тонове пръст, дървета и скални отломки и по чудо нямаше жертви. Частичното укрепване тогава глътна близо 200 000 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.