Над 3 000 шуменци на празнично шествие

Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

Свобода или страх, това е сега въпросът Нещо се мъти около медиите, не ни питат

„Майка“ е поредният успешен турски сериал, който се върти в ефира. Снимка: Архив

Да се говори за медии (за телевизии в частност) в толкова изострена политическа обстановка, без да се нагази в самата политика е дело невъзможно. Нали както всички други граждани и журналистите тръпнат какво ще се случи, защото от това зависи собствената им съдба. От това как те отразяват случващото се, зависи дали изборите ще бъдат честни и демократични. Особено що се отнася до политиката, която политиците готвят за самата журналистическа професия.

Има нещо много подозрително точно в предизборен период, когато страстите се изострени до крайност и когато партиите са готови на всичко, да са постигнат своите политически цели, да се решават такива деликатни проблеми. При това, забележете — нещо се мъти, нещо се шушука, на повърхността излизат някакви кухи тиради за „фалшиви новини“, за „отговорността на журналистите“, без да питат самите журналисти какво мислят по въпроса. А много добре се знае, че когато нещо се крие, то не е за пред хората.

Нека си го кажем направо — политиците винаги гледат на медиите единствено като на средство да спечелят повече подкрепа за своите политически идеи. За да постигнат това, те са готови на всякакви действия и методи — заплахи, уволнения, публично дискредитиране, финансови зависимости.

Обратно, журналистите знаят, че тяхното професионално реноме изисква да бъдат толерантни към всички участници в политическия процес, да представят различните гледни точки, да бъдат критични към управляващите, които и да са те, да не игнорират опозицията, която и да е тя.

Това противоречие между двете страни е обективно обусловено, то е неизбежно и протича с променливи успехи и падения. В този смисъл приемането на нов закон за медиите, без да бъде публично обсъден с участието на журналистите от практиката, може да се окаже нов Закон за защита на държавата, който да развърже ръцете за репресии срещу неудобните журналисти и потискане на свободата на словото.

Апологетите на стягането на гайките на журналистите щедро сипят някакви клишета за изоставената обществена роля на медиите, като под това разбират, че трябва да бъде издигната стена, която да ги пази от критиката на медиите. За журналистите, които не спазват ограниченията, се намеква, че ще има сурови санкции. Ето как се изправяме пред две възможности — свобода или страх, това е сега въпросът!

Силите, които стоят зад тези готвени промени, лесно се демаскират, когато стане дума за обществените функции на телевизиите. С такава лекота боравят с тази дума, както използват като смокиново листо и думата „демокрация“, за да прикрият незачитането на всякакви закони, правила и норми. Досега те не говорят нищо за финансовата независимост на БНТ и БНР от благоволението на управляващите. Нищо, макар и досегашният закон да предлага някакво решение. Предложени са досега различни методи за ефикасно приложение на закона, което е първото и най-главно условие за независимостта на тези медии, като гаранция за обществения им характер. Но никой от посветените в тайната завера членове на медийната комисия към НС и „експертите“ от СЕМ не обелва и дума по този въпрос. А БНТ и БНР се задъхват от липсата на финансови средства, за да осъществяват някакви промени. Обърнете внимание колко амбициозно започна новият генерален директор на БНТ – Каменаров и как внезапно спря като спънат. Ако реформите се изчерпват с няколко нови предавания и няколко нови водещи, защо въобще се пишат и обсъждат концепции? Защо е цялата тази позорна игра на избор, на публична защита и въобще целият театър, след като назначението се решава в няколко кабинета на известния ни площад на властта.

Сега е времето да се дискутира открито пред цялото общество съдбата на обществените медии (и не само тяхната). Сега, когато критичният дух завладя отново медиите, когато страхът е преодолян, когато падат табутата и журналистите изживяват сладостта на професията си, когато обществото е събудено за едно по-добро бъдеще — именно сега , защото градивната енергия бързо може да се разпилее.

Ако се остави съдбата на медиите да бъде решавана от бездушни чиновници, изхабени клакьори и безпомощни „експерти“, от ограничени интелектуално и морално политици, дълбоко обидени от общественото пренебрежение към особите им, ще бъде изпуснат един добър шанс, който идва веднъж на десетина години.

Сега се води някакъв дебат защо ни поставят на толкова незавидно място в световната класация за свобода на медиите, хвърля се вината на някои „докладчици“ от самата България и вероятно с право. Но ние сами си знаем дереджето, както се казва. Затова сега е времето да се говори открито по тези въпроси, да чуем свободни и изстрадани мнения.

Ако някой смята, че това е второстепенен въпрос и няма защо да се обсъжда, нека обърне внимание, че едно от главните искания на протестиращите по площадите на Европа е именно свободата на медиите.

Пак ли ще отвърнем глава, защото си мислим, че сме най-умните?

 

А българската песен?

В апогея сме на пролетния телевизионен сезон. За нашето внимание се състезават музикални конкурси (все чужди формати), сериали (предимно турски), футболни мачове (без наше участие).

Добре де, с готовите формати е по-лесно, турските сериали са много добри, но защо например в музикалните конкурси не се изпълняват и български песни? Съжалявам, беше изпята една – чалга, моля ви се. А когато все пак се случи народна песен, продуцентите и журито ахват – колко е било хубаво. Не става дума за псевдо патриотизъм, а за нещо родно, което ни харесва.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Какво е тръгнал Каменаров? Махна от БНТ 3 WRC шампионата и Formula E. Докара оня мъстия Кошлуков.Спря Ахчиева заради Ивкони. Аре бегай доносник.

 2. Олее, Гангренов ще въвежда квота за български и руски песни по БНР. Мъчно му е за соца. Но е забравил, че по време на руското робство 90% от най-популярните песни на български бяха преводи на западни оригинали, без да се плаща авторско право, защото фашистите в Кремъл бяха зад нас. Гангренов е обикновен лайкаджия, фразьор и популист. От агент на ДС сега се срина до мърморещ дъртофелник срещу властта.

 3. Гангренясалия фашистки агент както винаги лъже нагло. Забрави, че точно Радев от неговия лагер – на червените фашисти – продължава да пази тайна около идиотския КСНС и не разрешава публикуване на стенограмите. „Секретни“ били! „Държавна тайна“ били. Щели да застрашат „националната ни сигурност“. Стопроцентова фашистка параноя от времето на безгръбначното влечуго тодор живков.

  1. тролещите фоби смениха джендъра…
   пий си хапчетата шизи цветаново слабоумно.

 4. Правилно думата „експерти“ от СЕМ е в кавички. И не са само те безпомощни и незнаещи. Реформите в БНТ се изчерпаха с безумно скучното и беззъбо сутрешно предаване в делниците, откъде ги взеха тези неуки девойчета, дето дори не могат да повторят каквото им шепнат в ухото! Също с интронизирането на, меко казано, спорния Кошлуков, със закриването на Ахчиева, с влошаване качеството на културните и исторически предавания. И айде махнете я тая жалка публика, която с изражението си подсказва, че нито слуша, нито разбира какво се говори. Браво, пускат корейски сериали, голямо постижение, няма що. Само се чудя защо има недосегаеми предавания, колкото и да са тъпи, напр. „Нощни птици“. защо е толерира тази лигоч?

 5. SVOBODATA DA SE STRAXUVASH E PERMANENTNA ZA NJKOI,,ZURNALISTI,,!NO,KAKVO OBSHTO
  IMA,,SVOBODATA NA SLOVOTO,,V MEDIITE S TJXNOTO FINANSIRANE?!EDNOTO E,,MORALNA,,KAT
  EGORIJ,,DRUGOTO E,,MATERIALNA,,?!

 6. За каква свобода бълнува това изкуфяло джурнале с претенции на журналист от
  световна величина!!!! Той е много по-свободен
  сега отколкото полицейската му журналистика
  по времето на соца. Макар и журналист полицай,
  той не посмя да направи никаква градивна /както
  тогава беше модно да се казва/ критика на властвуващите Той не смееше дори да хленчи .
  Виште го сега какъв бабаит е . Настоява да се
  субсидират с повече медиите, за да са смели с. fake news!!!За тях търсенето и предлагането , основния принцип, в живота не важи!!!

 7. Гарелов е прав по всички точки в статията, никой от сорта на Пора не може да го обори, затова порове и пореси само храчат и псуват.

 8. Отговорът на питанката в заглавието е: СТРАХ! Осъдили Каменаров, ще трябва да напусне поста си – разчистват за Кошлуков или някой друг като него, ако може още по-радикален и психо-лабилен, за да е лесно управляем пред избори. Е, какво чувство трябва да цари в БНТ, освен страх? Ето как се досъсипва национална телевизия. Дано не посегнат и на Радиото.

 9. Искарски, Гарелов е прав. Той е истински
  комунист . Партията никога не греши .Дори
  когато излъже ,тя пак е права… Тази партия, и
  теоя партия ли е!!!!
  P. S БСП е стогодишна партия . Въпреки многото
  имена ти винаги е била и винаги ще бъде с
  комунистическа, най- съвршенната ,фашистка идиология!!!!

 10. ДРУГАРЯТ БЛЪСКОВ ,

  ПОСЛЕДНО ДА РАЭБЕРЕ

  ЧЕ УЯ НА ВЕЛИК ПУТИН ЛЪСКА

  УРААА

 11. МОЖЕ И 3 ВОДКИ ДА СЪМ ПИЛ,

  АМА КОЛА В ГЪЭЕТО НА БОРИСОВ

  НЕ СЪМ СГРЕШИЛ

  УРААА

  И СПОМЕНИ ОТ НЯКОГА

  ПОКРАЙ БРЕГОВЕТЕ

  НА ЕФРАТ НЯКОГааа

  УРААа

 12. S o r r y

  ЕДИНСТВЕНО ЛЮБОВТА

  МОЖЕ ДА ПРЕОБРАЭИ СВЕТА

  ПОНЕЖЕ ТЯ

  СЪТВОРИ СВЕТААА

  УРААА

 13. И ДОКАТО ПОЛОНИЙ

  ПОДСЛУШВАШЕ

  ЭАД ПЕРДЕТО

  ХАМЛЕТ НАНЕСЕ УДАР,

  ШЪ ПОМНИМ ГУ ПОМНИМ

  В ИСОРИЯТА…ДЕТО…

  УРААА..

 14. ПИЧ,

  НИЕ С ДРУГАРЯ ТИ БЛЪСКОВ,

  СМЕ СТАРИ ДРУГАРИ

  И ПОРАДИ МОЕТО МОСКОВСКО

  НАЙ-ВИСШЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКО

  ОБРАЭОВАНИЕ

  НИЕ СМЕ ПОБЕДИТЕЛИ

  ВЪВ ВСЯКО СЪЭТЕЭАНИЕ

  / УРААА…ПУТИН Е ВИНОВЕН
  ЭА ТОВААА/

  ОСВЕН ТОВА,

  БУДЬ ЭДОРОВ,

  ОТ АМЕРИКА

  С ЛЮБОВ

  УРААА

 15. ПОНЕ НЯКОЛКО

  ВИСШИ ДИПЛОМАТИ

  ПРЕД С ЧЕРВЕНИЯТ

  НОС СЪДИЯТА,

  МОГАТ ДА СЕ ЭАКЪЛНАТ

  ЧЕ СЪМ АБСОЛЮТНО

  НЕВИНЕН

  И НЕСПРАВЕДЛИВО

  ОБИДЕН…

  АЛЕЛЕЕЕЕ

 16. А И СНЕЖЕТО

  ОТ КУПЕНХАГЕН

  ДОРИ…

  КАК МАЙКАТА НА ДАНУТЕ

  РАЭПИТВАЛА ЭА

  МЕН ОТ ЭОРИ…

  МЕ УВЕДОМИ

  ЭАЩОТО БЕШЕ ПРИЕЛА

  В ЦАРСКИЯТ ДВОРЕЦ

  МОМЕТАТА В МОЯ ЧЕСТ

  УРААА

  / а бяха МОСКОВСКИ

  времена/

  …не е нужно учтиво да

  ВИ пояснявам, че тя / дъщерята/

  беше беше почти
  беэумно влюбена в мен …

  ДОРИ

  ЦОЧЕТО

  СВАТБА ОБЯВИ

  / пунеже мило ми обясняваше

  / тя беше богата/

  КАК НА ТЕРЕН ЭА ГАДЖЕТА

  СЕ НАДЯВАШЕ…

  ЦОЧЕТО СИ БЕШЕ ТАРИКАТ

  И ДЪЛГИ ГОДИНИ СИ СЛУШАШЕ

  АРЖЕНТИНСКО ТАНГО

  КАТО ПЪРВИ ДИОЛОМАТ

  КЪРКА САМО ЧЕРВЕНО ВИНО

  НА СЪРЦЕ ЭА ЭДРАВЕ ДОБРО

  …следва…

  УРААА

 17. А И СНЕЖЕТО

  ОТ КУПЕНХАГЕН

  ДОРИ…

  КАК МАЙКАТА НА ДАНУТЕ

  РАЭПИТВАЛА ЭА

  МЕН ОТ ЭОРИ…

  МЕ УВЕДОМИ

  ЭАЩОТО БЕШЕ ПРИЕЛА

  В ЦАРСКИЯТ ДВОРЕЦ

  МОМЕТАТА В МОЯ ЧЕСТ

  УРААА

  / а бяха МОСКОВСКИ

  времена/

  …не е нужно учтиво да

  ВИ пояснявам, че тя / дъщерята/

  беше беше почти
  беэумно влюбена в мен …

  ДОРИ

  ЦОЧЕТО

  СВАТБА ОБЯВИ

  / пунеже мило ми обясняваше

  / тя беше богата/

  КАК НА ТЕРЕН ЭА ГАДЖЕТА

  СЕ НАДЯВАШЕ…

  ЦОЧЕТО СИ БЕШЕ ТАРИКАТ

  И ДЪЛГИ ГОДИНИ СИ СЛУШАШЕ

  АРЖЕНТИНСКО ТАНГО

  КАТО ПЪРВИ ДИОЛОМАТ

  КЪРКА САМО ЧЕРВЕНО ВИНО

  НА СЪРЦЕ ЭА ЭДРАВЕ ДОБРО

  …следва…

  Освен всичко това…

  БАЩА Й БЕШЕ ЧЛЕН

  НА ПОЛИТ.БЮРО НА КПСС

  …НОО…ТАНЦЬОРКАТА

  ОЛЯ СЕ ПОЯВИ…

  А ПАРТ.СЕКРЕТАР

  КОЛЧО ВСИЧКО РАЭВАЛИ

  И ПОД ИСТАНБУЛ ЭАТОВА

  МУ ТЕГЛИХА ЭЛОВЕЩА ТЕСЛА

  УРААА

  УРААА

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.