Северна Корея ще може да достигне САЩ с балистични ракети до 2020 г.

Северна Корея ще успее до 2020 г. да създаде междуконтинентална балистична ракета, която да може да достигне до основната територия на САЩ. Това смятат южнокорейски експерти, предаде ТАСС, цитирана от Дарик радио.

Констатацията е на доклад на Института за стратегии за националната сигурност, работещ под егидата на националната разузнавателна агенция на Южна Корея.

Сериозността на севернокорейската ядрена програма се състои в бързия ръст на броя на бойните глави и в миниатюризацията и разнообразието, се казва в доклада.

В него се припомня, че Северна Корея е успяла да разработи подобрена версия на атомна бомба и при последното изпитание севернокорейска балистична ракета е прелетяла около 1400 км.

Разработването на междуконтинентални ракети с подводно базиране ще отнеме няколко години, но сега въпросът е не в технологията, а във времето. Като вземем предвид възможностите на севернокорейските подводници, военните бази на САЩ не само в Южна Корея, но и в Япония ще бъдат под заплаха, се казва в доклада.

По-рано тази година американски изследователи прогнозираха, че до 2020 г. Северна Корея ще има суровина за създаването на между 50 и 100 ядрени бойни глави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка