Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Бракуват агнешко с нечетлив печат Агенцията по храните проверява магазините в цялата страна

Велики пилоти с покана за рали „България”

17 души дариха кръв навръх Цветница в Търново Акцията бе организирана за поредна година в неделното училище на църквата "Св.Никола"

Над 100 рисувани чадъра от децата на ЦЛТРДБ вече са част от вдъхновяващата арт инсталация

Нападнаха лидера на водещата опозиционна партия в Турция (ВИДЕО)

Седем случая на онкозаболявания открити за два месеца в УНГ-отделението в Горна Оряховица

Седем случая на онкологични заболявания са открити от февруари до момента в УНГ- отделението на болницата в Горна Оряховица.

„Това са доказани онкологични процеси. Единият почти не е срещан в България, а именно – раково образувание на коренно -езичната сливица“, коментира д-р Стоян Стоянов, началник на отделението, който има дългогодишен опит в областта на онкологията.

Два от случаите са на определени зони в долната част на гърлото, три са на рак на ларинкса и един случай на рак на езика в начален стадий. От МБАЛ в железничарския град болните са насочени към УМБАЛ в Пловдив, където са им направени операции.

„Пациентите с рак на хипофаринкса и карцином на езика са на лъчелечение в Комплексния онкологичен център във Велико Търново, уточнява д-р Стоянов.

В момента медикът е в процедура на изготвяне и защита на дисертация на тема „Злокачествени тумори на хипофаринкса“ заради дългогодишни наблюдения и опит.

„Въпросните пациенти са овладяни от медицинска гледна точка, добре са повлияни клинично и на всички предстои последваща прицелна лъчетерапия“, коментира още д-р Стоянов.

Лекарят допълва, че този вид карциномни образувания не са непознати за него, но не са казуистика.

УНГ-специалистът съветва при налични оплаквания от болки в гърлото, при трудно преглъщане и чувство за чуждо тяло в долната част на гърлото, при чувство за заседнала топка, буца, люспа, особено при хора с операция в млада възраст на основните сливици, при които уголемяването в долната част е физиологично и съответно дава такива оплаквания, да се обръщат навреме към специалист.

„Някои от хората с такива оплаквания, особено с лабилна психика и нервна система, изпитват чувството, че са раково болни“, казва д-р Стоянов.

Медикът е категоричен, че такива оплаквания не изискват лечение с антибиотик, каквото обикновено се предлага и практикува. Уместно е извършване на специализиран преглед от компетентен специалист с оглед правилна преценка на състоянието на пациента.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.