Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Седем случая на онкозаболявания открити за два месеца в УНГ-отделението в Горна Оряховица

Седем случая на онкологични заболявания са открити от февруари до момента в УНГ- отделението на болницата в Горна Оряховица.

„Това са доказани онкологични процеси. Единият почти не е срещан в България, а именно – раково образувание на коренно -езичната сливица“, коментира д-р Стоян Стоянов, началник на отделението, който има дългогодишен опит в областта на онкологията.

Два от случаите са на определени зони в долната част на гърлото, три са на рак на ларинкса и един случай на рак на езика в начален стадий. От МБАЛ в железничарския град болните са насочени към УМБАЛ в Пловдив, където са им направени операции.

„Пациентите с рак на хипофаринкса и карцином на езика са на лъчелечение в Комплексния онкологичен център във Велико Търново, уточнява д-р Стоянов.

В момента медикът е в процедура на изготвяне и защита на дисертация на тема „Злокачествени тумори на хипофаринкса“ заради дългогодишни наблюдения и опит.

„Въпросните пациенти са овладяни от медицинска гледна точка, добре са повлияни клинично и на всички предстои последваща прицелна лъчетерапия“, коментира още д-р Стоянов.

Лекарят допълва, че този вид карциномни образувания не са непознати за него, но не са казуистика.

УНГ-специалистът съветва при налични оплаквания от болки в гърлото, при трудно преглъщане и чувство за чуждо тяло в долната част на гърлото, при чувство за заседнала топка, буца, люспа, особено при хора с операция в млада възраст на основните сливици, при които уголемяването в долната част е физиологично и съответно дава такива оплаквания, да се обръщат навреме към специалист.

„Някои от хората с такива оплаквания, особено с лабилна психика и нервна система, изпитват чувството, че са раково болни“, казва д-р Стоянов.

Медикът е категоричен, че такива оплаквания не изискват лечение с антибиотик, каквото обикновено се предлага и практикува. Уместно е извършване на специализиран преглед от компетентен специалист с оглед правилна преценка на състоянието на пациента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.