Седем таланти отиват на финала на конкурса "П. Владигеров"

Кметът на Шумен се срещна с журито

До третия финален тур на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ достигнаха седем таланти - двама мъже и пет дами. Той е в петък в концертната зала на НЧ “Д. Войников“. Изпълненията им ще бъдат много интересни, защото финалистите ще изпълняват цял вокален цикъл и песен от Владигеров.

Гала концертът и награждаването са в събота и тогава се очаква и председателят на НС Цвета Караянчева, под чийто патронаж е музикалният форум.

В четвъртък кметът на Шумен Любоими Христов се срещна с журито на конкурса. Негов председател е оперната прима Александрина Милчева. Според нея тази година участниците са по-малко - 13 души, но много качествени. По цял свят в такива конкурси изпълнителите намаляват, защото камерното изпълнение е много трудно, изисква се много сериозна подготовка и прекрасна техника. За съжаление повечето певци обръщат внимание на оперното пеене, като считат, че това е по-лесно, има отлив и при инструменталистите, каза Милчева.

Членът на журито Клаудия Виска определи конкурса като изключително събитие, в което участват изпълнители с фантастичен глас, прекрасно обучени.

Изп. директор на фондация "П.Владигеров", която организира форума, Диана Дечева уточни, че в това издание е предвидена награда и за камерно дуо, тъй като колкото важен е певецът, толкова важен е и пианистът, затова в журито е включен и Джон Грос, който е пианист. "Като пианист трябва да станеш едно цяло с изпълнителя, да го усетиш, трябва да познаваш текста, за да подпомогнеш изпълнителя", каза Грос.

"Най-важното е, че във вашия град има хора, които с много усилия правят такъв конкурс, в който поставят духовното над комерсиалното“, каза Нико Исаков и оцени организацията на конкурса като перфектна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони