Сезонната заетост във Варненско се топи

Фирми искат да внасят кадри и през зимата

Сезонната заетост във Варненско се топи. Над 2000 наети в туризма не са се върнали на трудовата борса, защото работодателите са намерили начини да им осигурят целогодишна прехрана.

Тенденцията важи и за други сектори, в които фирмите търсят гъвкави решения за борба с кадровата криза. Все повече компании попълват персонала си с работници от селата, на които плащат транспортните разходи, даде пример Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта. Според него през 2018 г. нивото на безработица в региона е паднало до 3,8%.

То е било с близо 1,5% по-ниско от предкризисната 2008 г. и е с 2,5% под средното за страната. 13 563 души във Варненско са били назначени миналата година, над 800 от тях са били трайно безработни. Други 500 са преминали квалификационни курсове за професии в туризма, като 40% са получили договори за работа. В най-проблемните общини в областта Дългопол и Вълчи дол все още незаетите са 18-20% от трудоспособното население, но във Варна те са само 2,5%, като прогнозите за тази година са нивото да се запази.

Сред общините отличници в региона са също Белослав и Аксаково с безработица до 3% и Девня - с 4,1%. Заради намаляващото предлагане на кадри работодатели вече се интересуват от внос на персонал и през зимата. Най-голям е интересът към Молдова, с която предстои да подпишем спогодба за 1-годишни работни визи, поясни Михайлов. Според него те ще важат не само за работници в туризма, а и за други специалности, а подборът на кадри ще бъде гарантиран от държавните служби по заетостта на България и Молдова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони