Семеен психотерапевт: Най-големите семейни катаклизми се случват по празници

Д-р Анелия Тренчева , която е семеен психотерапевт, коментира пред БНР динамиката на въздействието на празниците и празнуването в психологически план, като изтъкна, че външните изрази и образите на благополучие и щастие, които е много модерно да се разпространяват в социалните мрежи например, съдържат не толкова емоцията на празнуването като алтернатива на ежедневието, колкото напрежението на съперничеството.

„Това, което виждаме във фейсбук е желанието за представяне. Там конкуренцията между всички е да се представят колкото се може по-щастливи, по-украсени, по-прекрасни и конкуренцията във фейсбук е на това ниво, което, според мен, води до много депресивни чувства от другата страна, защото реалността е никога не е толкова идилична. Винаги отзад стоят и негативните ни чувства или да не е отзад - наравно с позитивните. И когато в такъв момент, когато очакванията са много големи, съответно - и разочарованията са много големи.

И когато се съберат дълго време на едно място , особено в апартаменти, много хора, това неминуемо качва много високо нивото на тревожност.“

„И моят опит показва, че по тези празници са най-големите семейни катаклизми, скандали“, добави д-р Тренчева.

Анелия Тренчева напомни, че криенето на конфликтите в семейството води до натрупване на напрежението и обикновено резултатът е развод. Психотерапевтът даде още обяснения за това защо семейните скандали се смятат за елемент, който може да е здравословен за връзката, като добави, че тези, които се карат е по-малко вероятно да се разведат.

„Тези които го скриват (различията в мненията, конфликтите - бел. ред) са такива двойки, които не могат да предизвикат скандала, изразяването на емоциите и при тях остава едно подпрагово напрежение, с което накрая се стига до развод - те си мълчат 10-15 години, става една сутрин и казват: „Довиждане. Всеки по пътя си“.

„Но от друга страна хората, които търсят външен консултант при проблеми във връзката и семейството не са много“, каза Анелия Тренчева и добави, че по-често всъщност се търсят врачки, астролози и други подобни, защото те осигуряват комфорта на това да разчитаме главно на външната сила, която контролира живота ни и понякога се надяваве, че тя може да изпълнява желанията ни отстрани - без нашите усилия: Че е достатъчно да попиташ, да се помолиш, да кажеш и този, който ти контролира живота - без да правиш нищо, той ти изпълнява желанията.

„Всички разкази с външен контрол са много примамливи, много лесни за изпълнение. Всички, които ти продават лекарства за отслабване, за какво ли не ( то е просто страшно....), всъщност ти предлагат външно решение за твоя собствен живот, което не води до това ти да направиш съзнателно усилие да си решиш проблема“, обясни още Анелия Тренчева.

„За доброто ниво на психично здраве трябва да ползваме психично здрави механизми за справяне, когато стресът много се качи. И един от много психично здравите механизми е хуморът“, обобщи психотерапевтът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл