Семейството разбира, че може да си здрав без лекарства

Срещата с д-р Емилова отвори ново летоброене за мен и съпругата ми

людмила емиловаСпециално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

За пътя към здравето Петър Райчев говори в множествено число, въпреки че на срещата ни е сам. Защото всичките му патила и изпитания, както и постигнатото с помощта на д-р Емилова, са споделено преживени със съпругата му Светлана Иванова. Двамата са от двойките, които могат да бъдат главни герои в ръководство за щастлив брак. Обща е и професионалната им отдаденост на музиката. Светлана е артист солист в Музикалния театър „Ст. Македонски“.

Ангажирана е и с обучение на млади таланти в детски музикален театър. Петър се е дипломирал като кинорежисьор, учил е и оперно пеене, според специалисти е тенор с интересен и запомнящ се глас. Певческата му кариера от 12 години го отвежда в Италия и Германия. Но там получава много тежка алергия от сухия въздух и праха, и от най-любимо място оперната сцена се превръща в място за мъчение. Мъжът получава и силни болки в гърлото при пеене и дори когато преглъща. Две години и половина лекарите пробват при него какви ли не медикаменти.

И срещу алергията Петър е изпил безброй хапчета, опитал е различни терапии, дори в Германия изработили за него индивидуална ваксина и му я прилагали 3 месеца по схема. Но без особен ефект. 15 години от живота си Райчев е живял и работил в Германия. След като спрял с пеенето попаднал във водеща импресарска агенция, ангажирана със световни звезди на театъра и музиката и емблематични за Европа, САЩ и Канада творчески пространства. Размахът и професионалната отдаденост е наследил от дядо си - тенора Петър Райчев, гастролирал с огромен успех на световните оперни сцени в годините между двете световни войни и създател на Варненската и Пловдивската опера. Внукът продължил изявите на рода Райчеви, вече според стандарти на ХХІ век - с мащабни организации и логистика на процеси във фината материя на изкуството. Но от стрес и обездвижване Петър натрупва само за 2 месеца и половина близо 20 кг.

Когато през 2009 г. Петър и Светлана намират време между многото пътувания и ангажименти да отидат в медицинския център на д-р Емилова, мъжът тежи 106 кг при ръст 175 см. Двамата нямали сериозни оплаквания, но искали да свалят килограми и да си направят добра диагностика. Още повече, за постиженията на българската лекарка научили в Германия и решили, че могат да й се доверят, щом има европейска слава. Оказало се, че в медицинския център „действа“ цял „университет“ - лекции на д-р Емилова, отварящи нови хоризонти на отношение към здравето, казва Петър. Никой от лекарите дотогава не обърнал внимание на леко завишените му нива на инсулин. При д-р Емилова мъжът разбрал какво е хиперинсулинизъм, след като му направили изследване чрез натоварване с глюкоза. И така с плодове и чай се разминал с диабет тип две, от който го делял малък отрязък време. Първото посещение на семейството в медицинския център било на „Боровец“ за 20 дни. През годините престоят им при д-р Емилова станал редовен и отмервал време на пълноценна почивка, зареждане на батериите и откривателства. Най-ценно сред тях е създаденото приятелство с лекарката. „Срещата с тази удивителна жена отвори ново летоброене за нас“, споделя Петър - От лекциите й научихме как, защо и какво точно да правим, за да сме здрави.

В предишното си летоброене семейството слагало на трапезата много плодове и зеленчуци, млечни продукти и по препоръка на немски специалисти маргарин. Но при д-р Емилова разбрали, че да се храниш здравословно също е изкуство и то има своите тънкости. С постепенното им усвояване Петър и Светлана са добили младежко излъчване, той няма натоварващите оплаквания от миналото, отслабнал е, тя е без главоболие и болки в стомаха. Любими са им ястията, приготвени на пара - предимно картофи, но също цвекло, тиква и др. Любими са им и дългите разходки, защото според Райчев-внук, денят е загубен, ако не са извървени поне 6 км.

 

Картофени кюфтета

(1 порция)

Приготовление:

300 г картофи се сваряват на пара и се обелват. Добавят се 100 г настъргано тофу, 1/2 връзка ситно нарязан зелен лук, 1/2 връзка магданоз, по 1 щипка морска или хималайска сол, куркума и чубрица. Сместа се намачква с уред за мачкане на картофи. Оформят се кюфтета, които се поставят върху хартия за печене в тавичка и се пекат 20 мин. на 180 градуса.

Сервират се със сос, направен от пасирани на гладка смес 1 шепа кашу, 2 сухи чушки и 1/2 скилидка чесън.

Рецептата е на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве