СЕМ не разбра защо БНР спря

Ръководството на СЕМ изслушва генералния директор на БНР Светослав Костов. Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Светослав Костов се оправда с кабел

Регулаторът се произнася в сряда

Ръководството на Съвета за електронни медии (СЕМ) не разбра обясненията на генералния директор на БНР Светослав Костов за безпрецедентното спиране за 5 часа на програма “Хоризонт” в петък, 13 септември. Той трябваше да даде отговори пред медийния регулатор на открито за журналисти заседание.

Членовете на СЕМ останаха недоволни от отговорите му и му възложиха да обясни писмено причините за спирането на радиото. Регулаторният орган ще излезе със становище в сряда, като има и възможност да наложи санкции от 1000 до 7000 лв. за спирането на програмата, съобщи пред “Труд” членът на СЕМ Бетина Жотева.

От обясненията на Костов стана ясно, че проблем с оптичен кабел в БНР е довел до спирането на излъчването на програма “Хоризонт” в петък. Професионалисти, обаче обясниха, че има три канала за предаване на сигнала, следователно оптичният кабел не може да е причина за спирането. Твърдението за профилактика също е абсурдно, тъй като за нея трябва да се съобщи поне месец по-рано на КРС, които потвърдиха, че не са били информирани. Освен това, никога досега не са изключвани всички предаватели на радиото едновременно.

Костов отказа да поеме отговорност и за спиране на радиото, въпреки че под заповедта стои неговия подпис. “На мен ми предложиха и аз одобрих, но не съм взимал аз решението”, каза той.

Четирима от СЕМ зададоха остри въпроси и не скриха гнева си от създалата се ситуация, като му поискаха обяснение и за свалянето от ефир на съдебната репортерка Силвия Великова. “Великова не е сваляна от ефир, не са й вземали ресора, в БНР няма цензура”, каза още Костов. Той се опита да оправдае и пращането на репортерката в дългосрочна командировка в Стара Загора. “Великова е толкова добър журналист, че всички регионални радиостанции я искат”, каза той.

В момента “Хоризонт” се ръководи от Мартин Минков - досега програмен директор, съобщи още Костов.

 

Шефът потушава напрежението с обещания за заплати

Изискването за санкции от КРС е в сила

] Светослав Костов
Светослав Костов

Генералният директор на БНР Светослав Костов свика извънредно Общо събрание на радиото. Костов заяви, че “никой не е спирал програмата и че има докладна от директор на дирекция “Техника” Пламен Костов за профилактика.

По закон профилактика на предавател се обявява месец по-рано, иска се разрешение от КРС и се информира СЕМ. Не е възможно да се спират всички предаватели едновременно. Костов обяви пред Общото събрание че в последно време разрешение от КРС за профилактика не се иска. От регулатора обясниха пред “Труд”, че не са известени за промени в правилата, т.е. изискването за санкции от КРС е в сила. Костов се опита да успокои подчинените си с обещание за по-високи заплати. Той обяви, че в проектобюджета на радиото за 2020 г. акцентът няма да е върху капиталови разходи и ремонти, а върху средствата за заплати. Той обеща парите на работещите в радиото да се увеличат с 25%.

 

Професионалистите:

Валери Тодоров, бивш шеф на БНР:

СЕМ да поеме отговорността

Нали разбрахте? Не е имало спиране на сигнала на програма “Хоризонт”, а е имало “профилактика” по искане на директора на дирекция “Техника”. А той има ли тези правомощия или просто ще “изгори”, за да светят други? Обаче...

На кой от трите канала - два оптически и един релеен, свързващи БНР и НУРТС е извършена “профилактика”, тъй като те осъществяват паралелно денонощна връзка. Ако единият е бил в профилактика, какво е ставало по другите два? Отново неграмотно обяснение. И незнание. И да караш синдикатите да се подпишат в подкрепа на ръководството, защото щял да се върне... Велев, е най-малкото некоректно. Ако СЕМ приеме това обяснение за “профилактиката”, дадено от трима некомпетентни членове на УС на БНР, логично е вместо тях съветниците да поемат отговорността. Или техните покровители. Знае се как става това. И е време в регулатора да се въведе гражданска квота. И онзи член на УС, който е автор в ПИК, да престане да пише срещу колегите от БНР. Вече си свърши работата по време на конкурса за генерален директор. Нека да спре, за да уважи медията, в която много достойни хора са работили години за нейния престиж.

 

Петър Пунчев, създател на FM+:

Аматьори ще разпитват аматьори

Аматьори ще разпитат избран от тях аматьор. По въпросите на националната сигурност, които не търпят аматьори!

 

Еди Емирян, радиожурналист:

Жалко за честната програма

Не разбирам защо всички сте изненадани?!?! След като знаете кой и как избира СЕМ, поради което - знаете кой от СЕМ как избира Генерален директор, а той си получава екипа от “правилните хора”, сформиран, може би, далеч преди същият да е станал Генерален директор и... резултатът е налице! Каза си го човекът - ГЛАВАНАЦИ!!!! Жалко само за Радиото и професионалната и честна програма, която се правеше там!

 

Премиерът Бойко Борисов:

Спирането на радиото е саботаж срещу правителството

Те правят саботаж срещу правителството, чист саботаж, искат да строшат системата. В БНР не съм стъпвал от години и няма и да ходя. Надявам се проверките да приключат възможно най-бързо и всичко да излезе наяве.

За да отговоря на президента - ако говорим за неговия телефон, добре. Той може би знае. Това беше саботаж срещу правителството.

Смешно и забавно ми е, как от всеки телевизор или радио, който пусна, чувам, че няма свобода на словото, а слушам обиди по адрес на правителството, а иначе медиите били пристрастни към ГЕРБ. Как става това, като няма свобода на словото? Дума не съм казал - каквото искат, това да правят. Свобода! Но да, злоупотребяват с това! Правят саботажи срещу правителството. Планирани, насочени, за да счупят системата. И после - правителството им е виновно. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

На въпрос на Илиана Беновска от радио К2: “Ще защитите ли медиите, които президентът Радев и Корнелия Нинова не пускат на свои пресконференции?”, Борисов отговори: “Аз не се бъркам на медиите по никакъв начин. Както виждате аз си излъчвам по Фейсбук, който иска да ме гледа. който не иска да не ме гледа. Давам пълна свобода.”

“Да, но Нинова и Радев целят да създават впечатление, че медиите са пристрастни само към ГЕРБ и не отразяват БСП и Президента! За това не ги допускат до свои събития!”, репликира той Беновска.

“Как една партия с една група журналисти протестират заедно? Свободните журналисти трябва да работят свободно и да са еднакво отдалечени от всяка партия. Как пък една партия само допускат на протестите? Прави ли Ви впечатление?”, попита премиерът.

 

Президентът Румен Радев:

Държавата се управлява чрез нечий телефон

Свободата на словото е фундаментална ценност и е в основата на демокрацията. В отговор на въпрос на журналисти заявих, че тази ценност в България явно е в криза, тъй като спирането на излъчването на Българското национално радио е прецедент. Този казус отново повдига въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите както е нормалната европейска практика.

Според мен има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които проявиха солидарност.

Коментари

Задължително поле