Сенатът гласува окончателно за импийчмънта на Дилма Русев

Сенатът на Бразилия решава политическата съдба на Дилма Русеф. Сенаторите започнаха да гласуват дали бразилската президентка да бъде отстранена от власт окончателно. Гласуването ще продължи няколко часа.

Всеки сенатор има до 10 минути, за да обясни как е гласувал и защо. Сенаторите са общо 81. За да бъде Дилма Русеф отстранена от власт, е необходимо мнозинство от 2/3, което означава, че 54-ма сенатори трябва да гласуват тя да бъде свалена от власт. Според социологическите проучвания от понеделник - 52-ма сенаторите са ЗА отстраняването й, 18 са против, а 11 се колебаят, съобщава БНТ.

По време на изслушването в Сената в понеделник, Русеф заяви, че не е виновна. А процедурата по импийчмънт тя сравни с преврат. През май Сенатът реши да я отстрани от поста за срок от най-малко 180 дни, докато се подготвя процеса за импийчмънт.

Дилма Русеф е обвинена в нарушаване на бюджетните и финансовите закони на страната.

Ако сенаторите решат да я отстранят, на президентския пост до края на мандата й, който изтича през 2018-ма ще остане Мишел Темер. Той беше вицепрезидент, а откакто Русеф беше отстранена временно, той изпълнява длъжността президент на Бразилия.

Междувременно продължават демонстрациите в подкрепа на Дилма Русев в Бразилия. Във вторник вечерта самоделна бомба избухна по време на протест срещу импийчмънта на президента на Бразилия в Сао Пауло.

Коментари

Задължително поле