Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Сергей Антонов – невинната жертва на Студената война (СНИМКИ) Ако беше жив, на 11 юли 2018 г. мъченикът от Рим щеше да стане на 70

На погребението му през август 2007 г. звучи „Ветрове“ на любимата му певица Лили Иванова

Ако беше жив, на 11 юли 2018 година Сергей Антонов щеше да навърши 70 години. Отива си от този свят рано, на 59 годишна възраст. Издъхва самотен в таванския етаж на семейното жилище на софийската улица “Сердика” в жарък августовски ден на 2007 година. Към вечното му жилище го изпращат най-близките му хора. Държавници и политици, които ежедневно сладкодумно ни уверяват колко милеят за България и нейните граждани, липсват. За Сергей Антонов, разпъван на кръст без вина четири години от “независимите, безпристрастни и обективни “ италиански магистрати, спасил България от позор, няма ритуалните в такива случаи речи и благодарствени слова за последно сбогом. До пломбирания му ковчег поставят негова снимка, орден “Народна република България”, с който Държавният съвет на НРБ го удостоява през 1986 г., и екземпляр от стихосбирка с негови стихове. Никоя българска институция не изпраща венец или букет цветя. В тъжните мигове на раздялата с него, в ритуалната зала на Централния софийски гробищен парк по време на тридесетминутния ритуал проглушено звучи само мелодията на песента “Ветрове”, в изпълнение на любимата му певица Лили Иванова.

Когато през 1976 година Сергей е изпратен на задгранична работа в Рим като заместник-директор на представителството на БГА “Балкан” в Италия, едва ли е предполагал, какво го чака. Познаващите отблизо Сергей го характеризират като носител на най-ценните добродетели на българина: обич към семейство и родина, трудолюбие, хуманност. “Зад юнашките му мустаци, казва един от приближените му, прозира мек, послушен, добронамерен, услужлив характер, готов да помогне на всеки в нужда.”

Арестът на 25 ноември 1982 година преобръща живота му завинаги. Като причина за задържането му италианските магистрати сочат “участие в държавен преврат”, на което той отговаря” “Това е абсурдно”. Впоследствие му приписват водеща роля на организатор на атентата срещу римокатолическия папа Йоан Павел ІІ по поръчение на българските органи за сигурност, извършен от турския терорист Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. Обвинението е изцяло скалъпено. Водеща роля в него играе ЦРУ на САЩ, с активното участие на италианските и турските специални служби. Другите спецслужби на западния алианс играят второстепенна, поддържаща роля. В историята на Студената война това е най-мащабното активно мероприятие на Запада срещу Изтока, основен прицел на което са българската държава, нейните органи за сигурност и Сергей Антонов.

Напоследък много се говори за фалшиви новини. Активно мероприятие “Папският инцидент”, под което кодово наименование протичат материалите в ЦРУ, е класически пример на фабрикуване на фалшиви новини, които няколко години наред са основна тема на медиите по цял свят. По стародавна традиция в кампанията участват и много българи. България, нейните органи за сигурност и Сергей Антонов бяха обвинявани във всички земни грехове, от което страната ни понася огромни морални и материални щети.

В продължилия почти четиригодишен арест, безпричинно протакан съдебен фарс, Сергей е подложен на нечовешки изпитания. Правени са опити да го съблазнят с огромна парична сума, за да лъжесвидетелствува, държат го в обкръжението на закоравели престъпници, обработван е с психотропни вещества, за да се сломи волята му.
Въпреки изпитанията, пред следствените органи и съда той не признава отправяните му скалъпени в централите на тайни служби обвинения. Малцина си задават днес въпроса какви щяха да са последствията за страната ни, ако той не беше издържал на натиска, бе се поддал на съблазните и беше потвърдил внушаваните му обвинения, че по поръчение на българските органи за сигурност е организирал атентата срещу папата. Този позор щеше да тегне като прокоба за вечни времена на името, честа и престижа на България пред целия цивилизован свят.

България, родината му, която той защити, не направи нужното да му отдаде заслужена почит. Награден бе с орден, отпусна му се мизерна пенсия, която не покриваше и елементарните му разходи и с това се изчерпаха грижите за него. През 2014 г инициативен комитет под председателството на покойния професор Божидар Димитров направи предложение пред столична община, на летището, работното място на Сергей Антонов, да бъде поставен паметен знак и в София да бъде наименувана улица на негово име. Четири години на предложението не се дава ход. Раздвижване има едва напоследък, след личната намеса на премиера Бойко Борисов.

В края на март 2016 г. граждански сдружения поеха инициативата да се отбележи по подобаващ начин 30-годишнината от оправдателната присъда над Сергей Антонов. На държавно ниво не бе предприето нищо. За проявите в страната пристигна защитникът на Антонов, професор Джузепе Консоло, който бе отличен с почетното звание доктор хонорис кауза на Софийския университет. Проведе се теоретична конференция на тема “Атентатът срещу България – истината”, представена бе книгата “Сергей Антонов. Страдалецът от Рим”, инициираха се многообразни медийни изяви. Пак по инициатива на граждански сдружения, в началото на тази година Университетското издателство на Софийския университет преведе и издаде книгата на професор Джузепе Консоло “Атентатът срещу папата”.

За съжаление, все още се намират зложелатели, които продължават да втълпяват на света, че България носи вина за атентата срещу папата, сякаш не е произнесена оправдателна присъда. В англоезичния алманах “Плийс”, разпространяван по цял свят в помощ на родители как да помагат на децата си да пишат своите домашни работи, за България има две изречения: “Държава на Балканския полуостров. Разследвана за атентата срещу римокатолическия папа”.

Полските журналисти Анджей Грабовски и Михаил Сквора, във вестник “Госч Неделни” през 2015 г. повтарят тезата за българско участие в атентата срещу папата, извършен и с подкрепата на другите социалистически страни. Майкъл Сулик, дългогодишен заместник-директор на ЦРУ по операциите през 2006 г. посещава България и пред бивши български служители в специалните служби споделя, че никое разузнаване в света няма данни за българско участие в атентата срещу папата, и че страната ни не трябва да признава вина.

Владимир Крючков, дългогодишен ръководител на съветското разузнаване и КГБ, в мемоарната си книга “Дело 0016” твърди, че КГБ никога не са вярвали в българска следа в покушението срещу папата, но поради мащабната пропаганда, в някои съветски ръководители се създало впечатление, че българите може би са замесени. Крючков цитира и случаи на опити на организаторите на антибългарската кампания да склонят съветски граждани да лъжесвидетелствуват на процеса срещу Сергей Антонов.

Седемдесетгодишнината на Сергей Антонов е подходящ повод България да му отдаде заслужена почит и направи необходимото за изчистване на името си от безпрецедентното обвинение.

Инициативата за паметен знак на летището и назоваване на улица в София на името на Сергей Антонов трябва да се осъществи. При едно от посещенията си в България, защитникът му професор Джузепе Коносоло лансира идеята пред отговорни български държавници и институции, на името на Сергей трябва да се назове не улица, а площад в София.

Българската държава е в правото си да настоява пред някогашните наши основни противници и сегашни съюзници да разсекретят своите архиви, така както направиха това нашите държавници, за да излезе наяве цялата истина за измислената “българска следа” в атентата срещу папа Йоан Павел II.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Да не забравяме плювачите на България филип димитров, константин мишев, алекс алексиев, плоскочелия желев, който не знаеше какво прави и олихофрена османли торину.

 2. Патриотизма е хубаво нещо но когато този патриотизъм се гради на ЛЪЖИ не е патриотизъм а манипулация. Преди около 10 години в Испания срещнах човек който е бил свидетел на разговор между две старчета на ЦЕНТРАЛНА ГАРА СОФИЯ и разговора е бил следният, че едният е бил човек натоварен от ДС да даде на Сергей Антонов вещество с което го правят не човек а зомби тоест да го побъркат, така че всиките тези писаници са отново поръчка на същата тази ДС за да си замаже дрисливите следи. Така е и в тази статия се доказва срам ги е от самите себе си какво са направили първо с ПАПАТА и след това с един даже и да е замесен Антонов е бил идеологически обработван за този срамен атентат. така че какво пишете в ТРУД и каква е истината е друг въпрос но след като и вие сте мекерета на ДС какво може да ПИШЕТЕ истината ли абсурд това е проблем на България лицемерни хора , фалшиви мислите че това не се знае много жестоко се заблуждвате но и на вас ще ви дойде времетео като на САДАМ, КАДАФИ и други такива който си мислеха и който в момента си мислят, че номерът им е минал. Просто сте жалки и смешни и пишете неверни истории и то не е от днес но добре, че има и други източници от къдетео може да се научи истината но въ всеки случай не сте вие ДС журналистите на вестник ТРУД. ЖАЛКА СТАТИЯ НА ДС АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК“. А този РАЗБОЙКО който ходи да се кланя на ПАПАТА и да се прави на набожен пожарникар КОМУНИСТ хе смешник от най лош матрал. Та и вие ТРУД сте ДС СМЕШНИЦИ!!

  1. дочутото от старчетата на централна гара, разказано от трол във форум е много надеждно… също кат „една жена ми каза“ на кирковския или дочутото от халбе зайлстра на дачата на путин.
   аман от олихофрени.

  2. Доброжелателю,
   КМНТР точно каза ,че си ОЛИГОФРЕН! Някоя бабка не ти ли каза нещо пред магазина на сточна гара?

 3. До първия коментар-Ей фес плиткоумен-целият свят върви в една посока,само вие турците-наопаки.Или казано по вашему-на терсене.Да Е.Б.А и малоумната ви вяра!Каквото и да му говориш на турчина-той винаги обратното ще каже.Цял свят знае и видя,че мехмед али агджа стреля по папата!!!!Само турчин го може това.На вас мюсюлманите само тероризма ви се отдава.Да избивате невинни хора

  1. Няма по-злобна шега от тази, че Сергей Антонов бил „невинна жертва“. Атентатът срещу папата беше извършен от българският слугинаж-ДС по заповед на началството от КГБ. Само идиот може да се съмнява в това. Руснаците виждаха, че Полша се измъква от лапите им и полския паппа активно помага за това и по сталински „няма човек, няма проблем“ решиха да го ликвидират като използват българите за маши. Ако нашето ДС не беше замесено, защо въпросният Али Агджа свободно се е разхождал в София с български паспорт под опеката на ДС? Защо всички български агенти се изнесоха със семействата си от Италия седмица преди атентата и оставиха психически лабилния Антонов за изкупителна жертва? Защо не се покажат българските архиви на ДС? Много въпроси без отговори. И не, не е виновен българският народ в опита за убийство на папата, а продажните български комунисти, за които човешкия живот няма никаква стойност. Особено чуждия.

   1. Слабоумният фен на ценностите за олихофрени на поръчковия дисидент на луканов се обади…
    Аман от безродни олихофрени, издигащи лозунги кат плевнелив на лукановия митинг срещу вече сваления тошо.

   2. Отделно, че сивите вълци до преди няколко години, а може би и сега, получаваха финансиране от западните правителства в името на подпомагане интеграцията на турците в държавите им.

  2. Do ALİ BABA? Tova ime e sveştenno dolen pederast takıv? NESE ZANİMAVAY S RAZNİ GLUPOSTİ !

 4. А сегашните невинни жертви на Втората студена война са две българчета – Селина и Андреас! Заложници на една преяла и нацистка държава като Норвегия, откъснати насилствено от майка си и всичко българско!
  Тях как ще ги спасим от извратената Норвегия, не знам! Но знам, че това не е нормална държава и не е цивилизация!

  1. Е, цветелина да не е заминавала при оланд…

   1. И какво, да си харизваме децата на Норвегия ли? Наши, български деца! Тао извратените педофили там да са щастливи!
    Не знам защо не постъпваме като тях! Викам да вземем техни деца за заложници, докато не пуснат нашите при майка им!
    Кои са те, че да се гаврят така с нас? Никои! Пропаднала сбирщайн от гейове, лесбийки, педофили, инцести и подобни! Искат да си оправят генотипа за чужда сметка! Не трябва да го допускаме!Не желая нашата нация да си замине заради педерастка такава! Писна ми от толерантност! С тая тлерантност се убиваме като нация! Ние имаме право да съществуваме, не те!

    1. Както казах, никой не е 6ил цветелина да заминава при оланд да я осеменява.

 5. опетков-Не за първи път те улавям,че не си патриот.Дори и да е така-мълчи глупако.Ти знаеш ли как турците се държат един за друг?Цял свят знае,че тия главорези избиха през 1915-та година 1500 000 арменци!!!Да си чул някой турчин да си признае?Няма и да е чуеш.От толкова много турска сган няма да намериш нито един фес,който да си признае,за арменския геноцид!!!Тук става въпрос за 1500 000 изклани арменци!!!А турците не признават дори и за един убит!!!!Дори само за един заклан арменец турците отказват да си признаят!Е-ако пипна някой чалмар насаме ше си признае и за втората световна война,че и за първата.Но аз знам как да го измъчвам.Заради такива като тоя шапшал-опетков ние няма да прогресираме.А такива като него-много…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.